hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Lassítható az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodása?

Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását – derült ki a The Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányból.

hirdetés

A kutatás során az E-vitamint szedő, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek leépülése lassúbb lett, mint a placebót kapó pácienseké – adta hírül a BBC. Az első csoportba tartozók mindennapi feladataikat hosszabb időn át tudták ellátni és kevesebb segítségre szorultak.

A kutatás idején 613, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros páciens egy csoportja kapott naponta E-vitamint, a másik hatóanyag nélküli szert, azaz placebót. Átlagosan két éven keresztül vizsgálták, mennyire könnyebben tudják a mindennapos tevékenységeiket, így például a mosakodást, öltözködést elvégezni.


A tanulmány – melyet egy Minnesota állambeli, veteránokat gondozó otthonban végezték 2007 és 2012 között – kimutatta, hogy az E-vitamint szedő résztvevőknél évente 19 százalékkal lassult ennek a képességnek a hanyatlása, naponta átlagosan két órával kevesebb gondozói segítséget igényeltek. A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy az E-vitamin kedvezően befolyásolta az enyhe és középsúlyos Alzheimer-kórosok állapotát, mivel lassította a leépülést és csökkentette az ápolási terheket.

Doug Brown, a brit Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója szerint azonban tovább kell folytatni a vizsgálatokat, ugyanis kutatás résztvevői az E-vitamin ajánlott napi beviteli mennyiségénél sokkal többet – körülbelül 1,3 milligrammot – szedtek, ami egyes emberek számára ártalmas is lehet. Ezért – mint azt elmondta,  az étrend-kiegészítők szedése előtt nagyon fontos kikérni az orvos tanácsát. Eric Karan, a brit Alzheimer Kutatóintézet igazgatója szerint korai lenne az E-vitamin ajánlása a betegség kezelésére, míg az eredményeket meg nem erősítik újabb kutatások.

PharmaOnline
a szerző cikkei

(forrás: BBC)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés