hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Kutatók éjszakája: minden eddiginél több programmal várják az érdeklődőket

Idén minden eddiginél szélesebb kínálatból válogathat a közönség és újra személyesen vehet részt a Kutatók éjszakáján szeptember 30-án és október 1-jén.

hirdetés

Magyarország legjelentősebb tudományos fesztiválján, szeptember 30-án és október 1-jén több mint 170 intézményben csaknem 260 helyszínen lesznek programok és a korábbi évek tapasztalata alapján mintegy 100 ezer résztvevőt várnak a szervezők – mondta el Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) tudományos igazgatója, az esemény főkoordinátora. Az Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy szórakoztatóan mutassa be a kutatók munkáját, a tudományos kutatás fontosságát, és kedvet csináljon a fiataloknak a tudományos pályához.

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: ahhoz, hogy valaki elinduljon a tudományos pályán, már iskolás korában fontos, hogy megfelelő támogatást, motivációt, élményeket kapjon  még akkor is, ha egy kistelepülésen él. Az esélyteremtés jegyében indult el a Tanítsunk Magyarországért program, idén az egyetemisták által mentorált gyerekek is ellátogatnak az eseményre.

Annak érdekében, hogy Magyarország 2030-ra Közép-Kelet Európa tudásközpontjává váljon, több intézkedést is hozott a kormány  tette hozzá az államtitkár, aki ezek között említette, hogy 2022. január elsejétől megduplázták az egyetemek finanszírozását és új irányítási modellt vezettek be a felsőoktatási intézményekben. Hangsúlyozta, hogy 2030-ig 2700 milliárd forintot szánnak az egyetemi és kutatói infrastruktúra fejlesztésére. Emellett beszélt arról is, hogy Magyarország a 2021-es GDP-arányos 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra szeretné növelni a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat.

András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. humánerőforrás és kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy a társaság támogatásával több, a kémiát népszerűsítő program indult az általános- és középiskolákban. Elmondta, hogy a Kutatók éjszakája egyik kísérőrendezvényeként kémiaversenyt rendeznek az Egis-ben, amelyre 12 csapatot várnak.

Felde Imre, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese az egyetem programjait ismertetve kiemelte: a rendezvényen Magyarországon elsőként mutatják be azt a hidrogén meghajtású autót, amely csak zöld energiával működik. Emellett a látogatók innovációs roadshow-n is részt vehetnek, valamint virtuális valóság alkalmazásokat, sebészrobotot, továbbá egy, a vakok és gyengénlátók számára kifejlesztett, Ariadné névre keresztelt elektronikus vakvezető rendszert is kipróbálhatnak.

Szentirmai Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója, az Álmok Álmodói kiállításon tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tárlat több mint 600 innovációt mutat be a magyar ipartörténet legendás helyszínén, inspirálva a jövő kutatóit.

Az eseményen részt vett Farkas Bertalan dandártábornok űrhajós is, aki a program végén bemutatta a kiállítás űrkutatással foglalkozó részét.

A Kutatók éjszakája programjai idén is ingyenesen látogathatóak, azonban vannak olyan programok, amelyekre előzetes regisztráció szükséges. Ezt a rendezvény központi honlapján, a kutatokejszakaja.hu-n tehetik meg az érdeklődők.

Csaknem kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban

Csaknem kétszáz programmal, egyebek mellett műtők, laboratóriumok és kutatóhelyek bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 30-án, pénteken.

Az esemény keretében az orvosi karon egyebek mellett a csontkamrák és koponyaházak kulturális, tudományos hátterét ismerhetik meg az érdeklődők képes bemutatóval, de a gyógyszerkutatások során keletkezett véletlen felfedezésekről is érdekességeket tudhatnak meg a látogatók.

A bölcsészkaron többek között a francia idegenlégió magyar vonatkozásiról, a flow-kutatásokról lesz szó, míg az egészségtudományi karon a szakszerű elsősegélynyújtást ismerhetik meg a látogatók, de az eseményeken lesz lehetőség interaktív mikroszkópos vizsgálatok elvégzésére is.

A gyógyszerésztudományi karon a gyógynövényekből készíthető illóolajok és a feledékenység biológiájának rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, míg a PTE Klinikai Központjában (KK) a "gyilkos molekulákról" lesz szó, így a klinikai toxikológiával ismerkedhetnek meg a látogatók, akik azt is megtudhatják, miként készülnek a fogszínű tömések, s milyen az igazi vészhelyzet, azaz mi történik a sürgősségi osztály falai között.

A közgazdaságtudományi karon a sikeres munkavállalás titkait fedik fel és a bolti vásárlásokat a szemmozgás alapján vizsgáló Eye Tracking kutatásokba is bevezetik az érdeklődőket.

A természettudományi karon az naprendszerünket az élet feltételeinek szemszögéből mutatják be, de meghökkentő fizikai kísérleteket is megtekinthetnek a program résztvevői.

A PTE KK Szentágothai János Kutatóközpontjában az aktualitások iránt érdeklődők megtudhatják, miként zajlik a "denevér- és vírusvadászat a világ trópusain", illetve, hogy a sejtek miként kommunikálnak egymással, míg a PTE 3D nyomtatási központjában a jövő technológiáját lehet közelebbről szemügyre venni.

A PTE leginkább a tizen- és huszonéves látogatókra számít, ugyanakkor beharangozó szerint a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket, részt vehet valós kísérletekben.

A részletes programok, a részvételi feltételek a kutatokejszakaja.pte.hu oldalon olvashatók.

Több mint 250 programmal készül az ELTE

A mesterséges intelligenciáról, a klímaszorongásról és a magyar kriminalisztika érdekességeiről is lesz szó az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) által szervezett több mint 250 programon, amelyeket szeptember 30. és október 1-je között tartanak.

Az Állam- és Jogtudományi Karon rendezett előadásokon szó lesz többek közt arról, hogy ki felel az önvezető autó által okozott károkért, de a magyar kriminalisztikatörténet érdekességeiből is szemezgetnek az oktatók. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar esélyegyenlőségi szerepjátékkal készül, a Bölcsészettudományi Karon pedig régészeti játszótér vagy művészettörténeti szabadulószoba is várja az érdeklődőket.

Az informatikai karon a térképész szabadulószobát lehet kipróbálni és saját földgömböt lehet készíteni, a Tanító- és Óvóképző Karon pedig közös zenélésre várják a családokat. A Természettudományi Kar oktatói tanácsokat adnak a fűtési szezonra, valamint elmagyarázzák, hogy miért kék az ég, de lesz evolúciós kerekasztal és kézbe lehet venni különleges ősmaradványokat is. A Társadalomtudományi Karon sociopoly társasjátékkal és kocsmakvízzel készülnek,  a Savaria Egyetemi Központban pedig szó lesz a Velencei Biennáléról, és az is kiderül, hogy tényleg igazságos volt-e Mátyás király.

A Pedagógiai és Pszichológiai Karon többek közt a klímaszorongás érintetjeiről, a home office hatásairól, valamint a tudatos és biztonságos internethasználatról tartanak előadásokat.

Debreceni Egyetem: fesztiválhangulat a Szolnok Campuson

A legújabb biológiai vizsgálati módszerekről, az egészséges táplálkozáshoz kötődő tévhitekről és az ERASMUS+ ösztöndíjprogram-kínálta lehetőségekről is hallhatnak a Debreceni Egyetem Szolnok Campusára látogatók a Kutatók Éjszakáján. Bemutatkozik az Egészségtudományi és a Gazdaságtudományi Kar, emellett koncertekkel és látványos kísérletekkel is készülnek a szervezők.
 
Az egészséges élethez, a karrierépítéshez és a külföldi nyelvtanuláshoz is adnak hasznos útmutatásokat a Debreceni Egyetem Egészségtudományi és Gazdaságtudományi Karának szakemberei a Kutatók Éjszakáján Szolnokon. A szakmai előadásokon például megtudhatják, hogyan ismerhető fel a rejtőzködő betegségnek számító lisztérzékenység.

Dezső Kinga Julianna, a DE Tudományos Igazgatóságának tudományos referense a programokról tartott szolnoki tájékoztatón kiemelte: az elsődleges cél a tudomány népszerűsítése.

A középiskolásokat szeretnénk megszólítani annak érdekében, hogy megalapozottan tudjanak pályát választani és a már képzésben lévő hallgatók számára is igyekszünk vonzóvá tenni a kutatói hivatást azzal, hogy szélesítjük a látókörüket. A tudomány nem egy elefántcsonttoronyba zárt dolog, színes és érdekes is lehet. Arra is törekszünk, hogy a kutatók közül minél többen vegyenek részt a programok lebonyolításában. Lényeges a Debreceni Egyetem külső képzési helyszíneinek bekapcsolódása is, nagy öröm, hogy Szolnokon hatalmas érdeklődés mellett, változatos programokkal ünneplik meg a tudományt – tette hozzá.

A DE Szolnok Campuson 2011 óta rendezik meg a Kutatók Éjszakáját.

Ez egy nagyszabású családi program. Olyan kiállítók, foglalkoztatók jönnek, akik a gyerekek számára érdekes előadásokkal, programokkal készülnek, a két egyetemi kar szempontjából pedig fontosnak tartjuk, hogy nőjön a középiskolások részéről a természettudományi képzések iránti érdeklődés. Az oktatás mellett ugyanakkor a kultúra is megjelenik, összekapcsoljuk az egyetemet, a tudományt és a helyi kulturális életet. Idén már nem csak az Aulában, hanem új helyszínen, a Galériában is várjuk a látogatókat – sorolta az előzetes sajtótájékoztatón Szabó Attila campus-igazgató.

A szakmai programok közül kiemelkedik az Egészségtudományi Kar gyógytornász szakirányú képzésének megjelenése. Az “Egy kis mozgás mindenkinek kell” elnevezésű program révén minden korosztályt szeretnének megszólítani.

A  gyógytorna és a mozgás mindenkinek fontos, emellett a megfelelő minőségű mozgásra is fel akarjuk hívni a figyelmet. Olyan mozgásprogramokat, gyakorlatok fogunk mutatni, amelyeket a hétköznapokban is lehet végezni, valamint speciális, a gyógytornához használatos eszközökkel is megismertetjük a látogatókat. Igyekszünk tanácsokkal ellátni azokat, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt helyezünk majd  – árulta el Gergely-Hajdu Andrea gyógytornász.

A DE Szolnok Campuson helyi civil szervezetek, vállalkozások, oktatási intézmények standjai is megjelennek a Kutatók Éjszakáján, egészségügyi- és prevenciós tanácsadások, turisztikai-, gasztronómiai- és vendéglátáshoz kapcsolódó bemutatók mellett koncertek is várják majd a résztvevőket.

A programok ezen a linken érhetők el.

Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont igazgatója, Szentirmai Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója, György László, a KIM felsőoktatásért felelős államtitkára, András Klára, az Egis kommunikációs igazgatója, Felde Imre, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese és Farkas Bertalan magyar űrhajós, dandártábornok (b-j) a Kutatók éjszakájáról tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Soós Lajos
Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont igazgatója, Szentirmai Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója, György László, a KIM felsőoktatásért felelős államtitkára, András Klára, az Egis kommunikációs igazgatója, Felde Imre, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese és Farkas Bertalan magyar űrhajós, dandártábornok (b-j) a Kutatók éjszakájáról tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Soós Lajos

(forrás: MTI, Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés