hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A terápiás hasznosulás kulcsa a megfelelő formulálás

Kurkuma: az ízületi gyulladás kezelésének ígéretes szere

Egyre több vizsgálati adat jelzi, hogy a kínai és az indiai népi gyógyászatban régóta használt kurkuma ígéretes új szere a térdízületi osteoarthritis kezelésének. A terápiás hatás kulcsa a drog tartalomanyagainak jó biológiai hasznosulása, amely megfelelő gyógyszer-technológiai formulálással biztosítható.

hirdetés

A gyömbérfélék családjába tartozó, Ázsiában őshonos, közel kétezer éve ismert kurkumát (Curcuma-fajok) nemcsak fűszernövényként használják, hanem a tradicionális indiai és kínai gyógyászatban is számos kórállapot kezelésére alkalmazzák – például emésztési panaszok enyhítésére és ízületi gyulladás csökkentésére. Gyógyászati célra a növény gyöktörzse szolgál. Az európai és a magyar gyógyszerkönyvben a já­vai kurkuma (Curcumae xantorrhizae) és az indiai kurkuma (Curcuma longa) rhizomája hivatalos. A drog fő hatóanyagai a kurkuminoidok (köztük pl. a kurkumin) és az illóolajok.

Hatásmechanizmus

A kurkumin in vitro jelentős gyulladásgátló hatással rendelkezik, ami jórészt a kortizonmetabolizmus, valamint a ciklooxigenáz és a lipoxigenáz enzimek gátlásával alakul ki (1). Az ízületi gyulladás csökkentésében megfigyelt kedvező hatásai hátterében feltehetően komplex mechanizmus áll: az in vitro vizsgálatok tanúsága szerint kivédi a chondrocyták apoptózisát, visszafogja a proteoglikánok, a mátrix-metalloproteázok és a cikooxigenáz enzimek expresszióját, továbbá a prosztaglandin-E2 és a gyulladásos citokinek termelődését az ízületi sejtekben. E sokrétű hatás kulcsa az NF-kappa B (nukleáris faktor-kappa B) közvetítette jelátvitel gátlása (2). A növény alkoholos kivonatának dokumentált antiulcerogén hatása a lokális gyulladáscsökkentéssel, illetve a gyomorsav- és pepszinszekréció visszafogásával magyarázható (1).

Fontos a jó biohasznosulás

Mivel a kurkumin vízoldékonysága és per os biohasznosulása meglehetősen rossz, a terápiás hatás eléréséhez nem mindegy, milyen formában alkalmazzuk a drogot vagy annak megfelelő kivonatát (3). A felszívódás javítását célzó gyógyszer-technológiai megoldások között szerepel a kurkumakivonatokból előállított nanoemulziók vagy liposzomák kapszulázása, illetve olyan programozott hatóanyag-leadású rendszerek kidolgozása, amelyek biodegradábilis polimerekhez (pl. a politejsav és a poliglikolsav kopolimerjei) vagy ciklodextrinhez kötött formában, avagy foszfolipidekkel képzett komplexben tartalmazzák a hatóanyagot, és a véráramba jutva meghatározott kinetika szerint biztosítják a felszabadulást (3, 4). A gyógyászati alkalmazás szempontjából azt is érdemes tudni, hogy a kurkumin glükuronidképzés útján metabolizálódik, és gátolja a citokróm-P450 enzimrendszer 1A1 izoenzimét (5). E mechanizmust használja ki a biohasznosulás javításának további eszköze: az UDP-glükuronil-transzferát enzimet gátló piperin a kurkuminnal együtt adva jelentősen megnöveli az utóbbi vegyület plazmafelezési idejét, így akár 2000-szeres biohasznosulás-növekedés is elérhető (2).

Megtaláljuk a patikák polcain

A világ számos országához hasonlóan a hazai gyógytermék-kínálatban is megtaláljuk az étrend-kiegészítőként forgalmazott kurkumakészítményeket, érdemes tehát áttekinteni, milyen vizsgálati adatok szólnak a kurkuma terápiás alkalmazása mellett.

A klinikai vizsgálatok fő iránya az osteoarthritis kezelése. Egy friss áttekintő közlemény (2) szerint mostanáig 15 klinikai vizsgálatot publikáltak e témában, amelyek általánosságban a kurkumakivonat, illetve a kurkumin hatásosságát jelzik, az eredmények közvetlen összehasonlítását és a standard kezeléshez viszonyított hatásnagyság megítélését azonban nehezítik a tanulmányok közötti eltérések. A 15 vizsgálat közül 13 véletlen besorolásos, kontrollos tanulmány, amelyben placebóval (n=5) vagy nem szteroid gyulladásgátlókkal (ibuprofennel, celecoxibbal, illetve diklofenak-nátriummal; n=4), továbbá kondroitinnel (n=1), glükózaminnal és placebóval (n=1) vagy az osteoarthritis standard ellátásával (n=2) hasonlítják össze a kurkumin hatásosságát. A vizsgált készítmények köre is változatos, a nyers növényi kivonattól a tiszta kurkuminoidokat vagy azok piperinnel alkotott keverékét tartalmazó termékekig. Az alkalmazott dózistartomány széles: kurkuminra vetítve napi 180–2000 mg között változik, és a kezelés időtartama is tág határok között mozog (a legrövidebb vizsgálatban 4 hét, a leghosszabb tanulmányban 8 hónap). A hatásosság megítélésének eszközei között szintén változatos értékelési módszerek szerepelnek – az osteoarthritis súlyosságának megítélésére szolgáló standard módszerek (a Western Ontario és a McMaster Egyetemek osteoarthritis-kérdőíve [Western Ontario and McMaster Osteoarthritis Index; WOMAC], illetve a Karnofsky-index) mellett vizuális analóg fájdalomskála, mobilitási tesztek és egyéb fizikális vizsgálatok alapján értékelték a terápiás hatást. Néhány vizsgálatban a gyulladásos citokinek vérbeli koncentrációjának és az oxidatív stressz markereinek mérésére is kitértek, ami a kezelés hatásmechanizmusának alátámasztásához is értékes információkkal szolgál (2).

Eredmények

A közelmúltbeli metaanalízisekben áttekintett vizsgálatok azt jelzik, hogy a kurkumakészítmények statisztikailag szignifikánsan enyhítik az osteoarthritis tüneteit a placebóhoz viszonyítva, és hatásosságuk összevethető a nem szteroid gyulladásgátlókéval (2, 3). Az egyetlen publikált multicentrikus vizsgálatban a véletlen besorolás alapján C. domestica-kivonattal vagy ibuprofennel kezelt 367 betegnél már négyhetes terápia után jelentős állapotjavulást figyeltek meg. A WOMAC skála szerinti értékelés azt jelezte, hogy a kurkumakivonat hatásossága nem marad el az ibuprofenétől. A gasztrointesztinális mellékhatások tekintetében ráadásul kedvezőbbnek mutatkozott, míg az egyéb nemkívánatos hatások terén nem figyeltek meg eltérést a két kezelési ág között. A betegek közel teljes köre elégedett volt a kurkumakezeléssel (5).

Egy retrospektív, megfigyeléses belga tanulmányban kérdőíves felméréssel tájékozódtak a háziorvosi praxisokban kurkumakivonattal (Flexofytol®) kezelt osteoarthritises betegek való életbeli terápiás tapasztalatairól és életminőségének alakulásáról. A válaszadó orvosok megerősítették, hogy a kezelés rövid idő alatt enyhítette a betegek fájdalmát, javította az ízületek mozgásterjedelmét és következményesen az életminőséget is – olyannyira, hogy a betegek több mint felénél az addig szedett gyulladásgátló és fájdalomcsillapító készítmények szedését is leállították. A betegek elégedettségét jelzi, hogy hosszú távon (több mint 6 hónapon át) szedték a kurkumakészítményt, jelentősebb mellékhatások nélkül (6).

Következtetések

A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálati adatok alapján a kurkuma ígéretes új szere a térdízületi gyulladás kezelésének. A bizonyítékon alapuló, széles körű terápiás alkalmazáshoz ugyanakkor feltétlenül szükséges, hogy az eddigi kedvező eredményeket további jól megtervezett, véletlen besorolásos, multicentrikus, kettős vak, kontrollos klinikai vizsgálatok is megerősítsék (2, 3). Fontos, hogy a jövőbeli tanulmányok – az eddigi, jellemzően szűk körű vizsgálatoktól eltérően – nagyszámú beteg kezeléséről és hosszabb terápiás időtávról adjanak átfogó információt. Érdemes lenne külön kitérni az idős betegek körében történő alkalmazás hatásosságának és biztonságosságának vizsgálatára, lévén e populációban jellemzően már súlyosabb formában fordul elő a betegség. A klinikai gyakorlat szempontjából nagy jelentőségű lenne annak igazolása, hogy a kurkumakivonatok vagy a tiszta hatóanyag alkalmazása hozzájárulhat-e a költséges és potenciális szövődményekkel terhelt térdízületi protézisműtétek időbeli kitolódásához (2).

Irodalom:

1. Csupor Dezső: Fitoterápia – Növényi szerek a gyógyászatban. JATE Press Szeged, 2007.

2. Kok-Yong Chin. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther. 2016 (Sep); 10:3029–3042.

3. Sahdeo Prasad et al. Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice. Cancer Res Treat. 2014 Jan; 46(1): 2–18.

4. Perkins K, et al. Efficacy of Curcuma for Treatment of Osteoarthritis. J Evid Based Complementary Altern Med. 2016 Mar 14. (DOI: 10.1177/2156587216636747)

5. European Medicines Agency (EMA), Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC): Assessment report on Curcuma longa L. rhizoma (2010)

6. Kuptniratsaikul V, et al. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clin Interv Aging. 2014 (Mar) 20;9:451–458.

7. Thierry Appelboom, et al. A New Curcuma Extract (Flexofytol®) in Osteoarthritis: Results from a Belgian Real-Life Experience. Open Rheumatol J. 2014;8:77–81.

Az osteoarthritis standard ellátása
A népességének elöregedésével párhuzamosan az osteoarthritis világszerte egyre gyakoribb probléma. A jelenlegi farmakológiai eljárások a tünetek enyhítését célozzák. A térdízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására első vonalban a paracetamol választandó, második vonalban a nem szteroid gyulladáscsökkentők helyi vagy szisztémás alkalmazása, súlyos esetben tramadol vagy intraarticularis kortikoszteroid-injekció javasolható. Ezek nem kellő hatásossága esetén opiát- vagy duloxetinkezelés, illetve az ízületbe adott hialuronsav-injekció jön szóba. A nem farmakológiai megközelítések a célzott mozgásterápiára és a fokozott ízületi terhelést jelentő túlsúly csökkentésére összpontosítanak. Előrehaladott  osteoarthritis esetén a térdízületi protézisműtét jelenthet megoldást (2).
Dr. Bokor Dóra, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés