hirdetés
hirdetés
2021. január. 20., szerda - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Kuba saját fejlesztésű generikummal próbálkozik a koronavírus ellen

Kuba a HIV- és az új koronavírus-fertőzöttek kezelésére használt szer saját változatát próbálja kifejleszteni, a szakemberek szerint az előzetes eredmények “kielégítőek”.

hirdetés

A MedSol kubai generikus gyógyszergyártó cég laboratóriumában folytatott kísérletek egyik vezető szakembere az Agencia Cubana de Noticias (ACN) hírügynökségnek elmondta: a gyógyszer kubai változatának prototípusa jelenleg a "fejlesztés szakaszában" van. Hozzátette: már három tesztméretű tétel áll rendelkezésre, megtörtént a laboratóriumi elemzés, ezután hasonlítják majd össze az originális, korábban már engedélyezett gyógyszerrel.

A kubai generikum létrehozásához azonban a szigetország szakembereinek még át kell hidalniuk néhány alapvető technikai problémát. Egyelőre ugyanis nem rendelkeznek megfelelő berendezéssel, amely lehetővé tenné a két fő hatóanyagnak, a lopinavirnak és ritonavirnak a fúzióját.

Ha a közép-amerikai kis országnak sikerülne kifejlesztenie saját hazai gyártású gyógyszerét, az az Egyesült Államok részéről továbbra is fennálló kereskedelmi embargó körülményei között jelentős pénz- és időmegtakarítást jelentene számára a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben.

A szer, amelyet más antiretrovirális gyógyszerekkel együtt adva HIV fertőzött felnőttek, serdülők és 14 napos és idősebb gyermekek kezelésére javallanak, a proteázgátlók csoportjába tartozik, hatóanyagai a lopinavir és a ritonavir. Több országban a Covid-19 fertőzés kezelésére is alkalmazzák.

(forrás: Origo/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés