hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Kronavírus-oltás: már látszik, mi a baj

Az EU ugyan elegendő oltás szállítására kötött szerződést különböző gyógyszergyártókkal, ám ez csak papíron igaz. Több Európán kívüli ország korábban szerződött, így előbb kap vakcinát és vannak olyan gyógyszergyártók is az unió szállítói között, amelyek oltásának felhasználását csak hónapok múlva fogják engedélyezni, írja a Napi.hu.

hirdetés

Miközben az Egyesült Államok vezetését kárhoztatják a pandémia gyenge kezeléséért, a németet viszont dicsérik, úgy tűnik, a következő csatát, a lakosság minél gyorsabb beoltását a koronavírus-fertőzés ellen az USA nyerheti meg Németországgal szemben, derül ki a Spiegel International cikkéből. Az Egyesült Államokban ugyanis a következő két-három hétben 20 millió embert akarnak beoltani, majd március végére 100 millióan kaphatják meg a két szúrással járó vakcinát, ami megközelíti a lakosság 30 százalékát.

Eközben a német egészségügyi minisztérium szerint Németország első körben 200 ezer ember beoltásához elegendő 400 ezer adagot kap, márciusig pedig 11-13 millió embert láthatnak el a védelemmel, ami a lakosság kevesebb mint 15 százaléka. A történet vége az lehet, hogy Németországban még 2021 őszén is korlátozások lehetnek a hiányos védettség miatt, mivel az EU túl későn, és ha a szállítás ütemezését is figyelembe vesszük, akkor nem kellő mennyiségű vakcinára kötött szerződést. Ráadásul a beérkező készletet meg kell osztani az uniós tagállamok között.

A tudósok szerint ahhoz, hogy a német lakosság 60-70 százaléka védetté váljon a koronavírussal szemben, azaz az úgynevezett nyájvédettség eléréséhez 100-120 millió dózis oltóanyagra van szükség, mivel - egy kivétellel - mindegyik vakcina kétszúrásos. Az EU összesen 1,3 milliárd dózist rendelt, amelynek 18,6 százaléka jut a németekre. Ez a 250 millió adag látszólag több mint mint elegendő, ám a Spiegel cikke szerint a számok félrevezetőek.

A belátható jövőben két biztos forrásból érkezhet oltás. Az amerikai-német Pfizer/BioNTech és az amerikai Moderna készítménye lesz elérhető. Az előbbit december 21-én engedélyezte, az utóbbit várhatóan január 6-án fogja engedélyezni az európai gyógyszerhatóság (EMA). Az előbbiből 45 millió, az utóbbiból 15 millió dózisra számíthat Németország 2021 első felében. Ez a 60 millió ennyi időre kevésnek tűnik.

A további szállítmányok bizonytalanok. Az angol-svéd AstraZeneca/Oxfordi Egyetem páros az ősszel kénytelen volt egy időre felfüggeszteni a készítménye tesztjét, és miután újrakezdték a vizsgálatokat és végeztek, zavaros adatokkal álltak elő a vakcinájuk hatékonyságáról. A francia Sanofi elhalasztotta oltása engedélyezését 2021 végéig, a német CureVac készítménye várhatóan nyár előtt nem kerül piacra. A legjobban az amerikai Johnson & Johnson áll, amelynek oltását márciusban engedélyezhetik.

További részletek

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés