hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Központi intézkedéseket sürget a gyógyszerészi kamara

A Hungaropharma háromszázezer ötvenes szájmaszk csomag szétosztását kezdte meg a patikákban, a gumikesztyűk szállításáról jelenleg is egyeztetnek.

hirdetés

Ugyancsak a Hungaropharma egyik üzeme, a Hungaro Gal vállalkozott több tízezer liter fertőtlenitő legyártására. A koronavírus járvány esetleges hazai kiteljesedése esetén a Magyar Gyógyszerészi Kamara arra tett javaslatot, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében a gyógyszerek kiszolgálása az úgynevezett átadóablakon történjék. Erről azonban még nincs döntés.

2018-ban – az intézeti gyógyszertárak közforgalmi részlegei nélkül – 672,5 milliárd forint volt az ágazat belföldön értékesített nettó árbevétele, hangzott el a továbbiakban a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) keddi tájékoztatóján, ahol a gazdasági munkabizottság elnöke, Sohajda Attila azt is elmondta: a 2019-es adatok a tavalyi üzleti év lezárása után állnak majd rendelkezésükre.

A patikai vállalkozások működtetését több forrásból biztosítják a tulajdonosok, az úgynevezett fedezeti bevételek elérték a 152,6 milliárd forintot. Ennek az összegnek az egyik legizmosabb tételét az OTC termékek árrrés bevétele (78 milliárd) adja, bár e tétel a kis vidéki gyógyszertáraknál sokkal kisebb mértékben esik a latba, mint a jelentős reklámtevékenységet folytató, városi, központi patikákban. Ugyanakkor a közfinanszírozott árrés a teljes bevételek 39 százalékát (49,9 milliárd) adják, míg a költségvetés által finanszírozott tételek – generikus program támogatása (4,1 milliárd), szolgáltatási díj (4,5 milliárd), működési támogatás (1,05 milliárd) – együttesen a működtetés 8 százalékát fedezik, miközben a forgalom kétharmadát a közfinanszírozott gyógyszerek adják.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Sohajda Attila szerint az elmúlt években kialakult stabil és biztonságos működés a gyógyszertárak többségére jellemző, amit a készletek és kintlévőségek aránya egyaránt bizonyít, továbbá az a tény, hogy a veszteséges vállalkozások aránya (6 százalék) és száma (113) 2018-ban a 2006-os szintre csökkent, bár az egyes forgalmi sávokba tartozó patikák közötti jövedelmezőségi különbség folyamatosan nő. A legtöbb veszteséges patika (58) a havi 12 millió forintig terjedő forgalmi sávba tartozó 324 vállalkozás között található, arányuk eléri a 18,5 százalékot.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy problémamentes a hazai gyógyszertári hálózat működése. Valamilyen kisebb növekedés folyamatosan tapasztalható például  a fizetésekben, az átlag havi bruttó bér – nem ideszámítva a kisvállalkozói adót (KIVA) fizető vállalkozások dolgozóit – 263 ezer forint. Ez azonban elmaradt a humán egészségügyi szféra nemzetgazdasági átlagától.

Versenyképes bérek kellenek

Az MGYK elnöke a megoldandó feladatok közé sorolta versenyképes bérek elérését, ennek hiányában ugyanis nehéz a tára mögött tartani a gyógyszerészeket és az asszisztenseket. A már most meglévő munkerőhiánynak tudható be, hogy folyamatosan csökken az 1200-1500 lakosú településeken élők ellátását biztosító fiók gyógyszertárak száma, ahogy egyre kevesebb háziorvos vállalja az úgynevezett kézi gyógyszertárak kezelését. A meglévő feszültségek menedzseléséhez Hankó Zoltán szerint forrásbővítésre van szükség. Az MGYK ezzel kapcsolatos konkrét elképzeléseit már korábban megosztották a szaktárcával.

Javasolják például, hogy válogatás nélkül, minden fiókgyógyszertár működését támogassák, növelve egyúttal a kistelepülési patikák működési támogatását, bővítve egyúttal a kedvezményezettek körét. A generikus ösztönző validálása mellett azt is fontosnak tartanák, hogy a praxisfinanszírozás keretein belül oldják meg az orvosi kézigyógyszertárak finanszírozását. Megoldandóank tartják továbbá, hogy a nagy- és kiskereskedelmi árképzés szabályainak módosítása révén a kisforgalmú gyógyszertárak is részesülhessenek a nagykereskedelmi kedvezményekből.

Korrigálnák a közfinanszírozott gyógyszerek árrését is, amely jelenleg a fogyasztói ár százalékában átlagosan 11,2 százalék. Magyarországon degresszív árrés van érvényben, amit azt jelenti, hogy minél drágább a gyógyszer, annál kisebb az árrés. Tehát a legfeljebb 500 forintos készítmények esetében ez 27 százalék, míg a plafont az 5000 forintos medicináknál húzták meg, amelyek árrése 18 százalék, vagyis 990 forint. Az MGYK elképzelése szerint a támogatotti körbe bekerülő egyre drágább készítmények miatt fontos lenne a felső határ korrigálása, annál is inkább, mivel az alacsony árrés ellenérdekeltté teszi a patikust abban, hogy készleten tartsa a drága gyógyszereket. Hozzányúlnának egyébként a legolcsóbb termékek árréséhez is.

Minimum és maximum összeggel is számoltak a fenti programsorozat végrehajtására, 12 és 30 milliárd között mozogna az az összeg, amelynek ágazatba forgatásával garantálhatók a gyógyszertár-működtetés jelenlegi feltételei, megfelelő mértékű bérekkel társítva. 10-12 milliárdra mindenképp szükség van, hangsúlyozta Hankó Zoltán.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés