hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Közösen ellenőrzi a Covid-vakcinákat az EMA és az ECDC

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a jövőben közösen végzi az uniós használatra már engedélyezett, koronavírus elleni vakcinák forgalomba hozatala utáni fokozott, biztonságukra, hatékonyságukra és hatásaikra fókuszáló ellenőrzését Európában. Erről a két uniós ügynökség tájékoztatott közös közleményben.

hirdetés

A vizsgálatok, és az azok alapján készített tanulmányok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megfelelő adatok álljanak rendelkezésre az oltások előnyeinek és kockázatainak értékeléséhez. Ezért az EMA és az ECDC mostantól közösen koordinálja és felügyeli a folyamatok menetét az Európai Unió több tagországában. Az ügynökségek az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben bevonják a tagállamok illetékes nemzeti hatóságait az adatok összegyűjtésébe és értékelésébe annak érdekében, hogy az eredmények segítséget nyújtsanak a nemzeti oltási kampányok előkészítéséhez és lefolytatásához.

Az új együttműködés közelebb hozza egymáshoz az orvostechnikai és a közegészségügyi hatóságokat, és fenntarthatóbb együttműködési platformot hoz létre az oltások biztonságának és hatékonyságának ellenőrzésére.

Az EMA vizsgálatot folytat az eddig uniós használatra engedélyezett vakcinák, köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak felderítésére.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű EMA emellett rendkívüli vizsgálatot folytat az az AstraZenecának az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinája mellékhatásaival összefüggésben, ugyanis március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik a vállalat Vaxzevria névű oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés