hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Középfülgyulladás gyógyítása fülgéllel

A hatóanyag-tartalmát a dobhártyán átjuttató gél-alapú fülcseppel lehetségessé válhat a középfülgyulladás helyi kezelése.

hirdetés

A középfülgyulladás (otitis media) a csecsemő- és gyermekkor leggyakoribb megbetegedései közé tartozik, és az antibiotikum-felírások gyakoriságát tekintve a kórképek között ez a harmadik a sorban, ami a baktériumellenes hatóanyagok rendeléséhez vezet. Az 5-10 napig tartó szisztémás antibiotikum-alkalmazása jelentette mellékhatások, illetve a rezisztencia terjedése azonban nehézségek elé állítják a kezelőorvosokat.

Középfülgyulladásnál is gyakori az indokolatlan antibiotikum-alkalmazás

Míg az USA-ban a haemophilus influenzae okozta középfülgyulladás viszonylag gyakori, addig Németországban a pneumococcus okozta esetek képviselnek jelentős hányadot. Németországban az utóbbi években visszafogottabbá vált az antibiotikum-felírás rendje, és az USA-ban jellemző antibiotikum-felhasználásnál mintegy 50 százalékkal alacsonyabb a németországi. A statisztikai adatok alapján még további „spórolásra” is lenne lehetőség. Hollandiában például csak fele gyakorisággal rendelnek antibiotikumokat, mint Németországban.

Bár a középfülgyulladás kezelésére szolgáló szakmai irányelvek aktualizálása napirenden van, mint azt a Német Fül-Orr-Gégészeti és Fej- és Nyaksebészeti Társaság szakembere mondja, csak a hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél, 39 foknál magasabb láz, illetve 24-48 órán belül fellépő komplikációk esetén van szükség antibiotikum-adagolásra.

Megoldás lehet az antibiotikumos fülcsepp?

A lokális antibiotikum-adagolás a szisztémás alkalmazással szemben kedvező alternatívát kínálhat. A külső- és a középfület elválasztó dobhártyán keresztüli hatóanyag-bejuttatásra alkalmas cseppek azonban eddig nem álltak rendelkezésre. A forgalomban lévő antibiotikum-tartalmú fülcseppek a hallójárat (külső fül) infekcióinak a kezelésére használhatók, illetve alkalmazásuk perforált dobhártya esetén kerülhet szóba az otitis media gyógyításában.

Bostoni kutatók nemrégiben egy olyan gél-alapú fülcseppet fejlesztettek ki, amelynek hatóanyaga a külső fülbe, illetve a dobhártyára juttatva azon keresztül is képes a középfülbe bejutni. Az antibiotikum-tartalmú gél innovativitása abban rejlik, hogy az otitis media kezelésére lokális alkalmazással kínál lehetőséget.

A géles fülcsepp alapjául szolgáló poloxamer 407 – poli-butil-foszfoészter (P407-PBP) kopolimer az FDA által engedélyezett kémiai elven működő penetrációfokozókat is tartalmaz.

A Science Translational Medicine folyóiratban publikált eredmények alapján a fülkatéterrel vagy egyéb alkalmas adagolóeszközzel a dobhártyára juttatott biokompatibilis, géles állagú készítmény egy héten keresztül bocsátja ki hatóanyagot. A lipid alapú gélrendszer három hét elteltével spontán feloldódik a külső fülben, miközben a szisztémás keringésből az antibiotikum nem mutatható ki.

A géles rendszer jobb, mint a hagyományos fülcseppek

Mint az a csincsillákkal végzett állatkísérletekből kiderült, a ciprofloxacin-tartalmú antibiotikumos gél alkalmazása tíz rágcsáló közül mind a tíznél hatásosan szüntette meg a haemophilus influenzae okozta otitis mediát. Eközben az 1 százalékos koncentrációjú hagyományos ciprofloxacin-készítmények alkalmazása csak a kísérleti állatok 62,5 százalékánál járt eredménnyel a kezelés hetedik napjára.

Egyelőre még csak állatkísérleti eredmények állnak rendelkezésre, a készítményt tovább vizsgálják.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés