hirdetés
hirdetés

Kötelező oltásokért tüntettek az olasz orvosok

Utcára vonultak az olasz orvosok, miután az országot koalícióban kormányzó 5 Csillag Mozgalom, és a Liga is megszavazta annak a törvénynek a felfüggesztését, amely tíz betegség ellen ír elő kötelező védőoltást a gyerekek számára az óvoda megkezdéséhez, írja a Zoom.hu.

hirdetés

Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini, aki a jelenleg Olaszország belügyminisztere, „haszontalannak, és sok esetben veszélyesnek, ha nem károsnak” titulálta a kérdéses törvényt. Az olasz egészségügyi miniszter, Giulia Grillo finomabban fogalmazott: „Bár alapvetően támogatom a védőoltást, a törvényben előírt 10 oltást túlzásnak tartom” – idézi a Zoom.hu.

A populista kormányzat egyébként korábban is tett már gesztusokat az Olaszországban kifejezetten erős oltásellenes mozgalomnak. Salvini például már egy júniusi rádiós interjúban keményen nekiesett a kötelező védőoltást előíró törvénynek, ami szerinte „sok gyermeket kizár az óvodákból és az iskolákból.”

A mostani döntés „csak” egy évre függesztené fel a törvényt, ám ez az első konkrét lépés az új kormány azon céljának eléréséhez, hogy visszavonják a kötelező védőoltásokra vonatkozó szabályokat. A kötelező oltások előírása helyett a kormányzat olyan szabályzást szeretne elfogadni, amely megteremti az „oktatáshoz és az egészséghez való jog egyensúlyát”.

A döntés hatalmas felháborodást keltett az olasz tudósok és orvosok között, akik hétfőn emiatt utcára is vonultak. Több közéleti szereplő a közösségi médiában fejezte ki egyet nem értését.

(forrás: Zoom)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés