hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Korszerű terápia, kevesebb szívelégtelenségből eredő halálozás

A korszerű gyógyszeres kezelés akár ötödével is csökkentheti a szívelégtelenség miatti halálozások számát és a hospitalizációt, derül ki az írásból, amelyet a Világgazdaság közöl.

A magas halálozási arányszám mellett jelentős probléma, hogy Európában évente mintegy 6,5 millió kórházban töltött nap oka a szívelégtelenség. Sajnos nem rendelkezünk friss és pontos adatokkal ebben a vonatkozásban, de azt tudjuk, hogy az így bekerülő betegek kórházban töltött kezelési ideje átlagosan tizenöt nap. Óvatos becsléssel is több százezerre tehető a szívelégtelenség miatt kórházban töltött éjszakák száma, amelynek a költsége hozzávetőlegesen 10-15 milliárd forint, a munkából kieső aktív korú népesség költségeiről nem is beszélve. A betegek első kórházi felvételét követően az esetek csaknem ötödében már a következő évben újabb kórházi kezelés szükséges, tehát rendkívül magas a rehospitalizáció aránya.

Népegészségügyi jelentősége miatt tehát a problémát meg kell oldani. Az ellátási rendszer és a nemzetgazdaság számára enyhülést jelenthetnek az áttörést hozó, innovatív kezelések. A korszerű gyógyszeres kezelés akár ötödével is csökkentheti a szívelégtelenség miatti halálozások számát és a hospitalizációt, emellett jelentős mértékben javíthatja a szívelégtelenségben szenvedő betegek fizikai és szociális korlátozottságát. Az viszont nyilvánvaló, hogy teljes körű megoldást a krónikus szívelégtelenség problémájára csak a társadalmi szintű prevenció hozhat.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés