hirdetés
hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

Koronavírus ellen B-vitamin?

A Maturitas tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a B-vitamin enyhítheti a COVID-19 tüneteit, mivel támogatja az egészséges immunrendszert, írja a Liner.

hirdetés

Az Oxfordi Egyetem, az Egyesült Arab Emirátusokbeli Egyetem és a Melbourne-i Egyetem által készített kutatásból kiderült, hogy a szóban forgó, zsírban nem oldódó vitamin szabályozhatja a gyulladást serkentő citokineket, csökkentheti a légzési nehézségeket és a gyomor-bélrendszeri problémákat, valamint meggátolja a vér hipergyors alvadását.

A citokinek olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer bizonyos sejtjei bocsájtanak ki annak érdekében, hogy az ellenállóképességet és a gyulladásokat kontrollálják, míg az úgynevezett hiperkoagulopátia a vérrögök kialakulásának rendellenes folyamata.

A COVID-19 fertőzés egyik legveszélyesebb végkimenetele a citokinvihar, amikor a szervezet túlzott immunválasszal nagy koncentrációjú citokint termel, ami szervleálláshoz vezethet. A B-vitamin módosíthatja ezt a reakciót, ezért javíthatná a koronavírus-betegek prognózisát.

Habár még konkrét kísérleteket nem hajtottak végre embereken a B-vitamin koronavírussal kapcsolatos hatékonyságának megismeréséről, a kutatók egyöntetű véleménye szerint kulcsszerepet játszhat a negatív folyamatok súlyosságának csillapításában.

A pandémia alatt a C-vitamin és a D-vitamin hatalmas figyelmet kapott főleg amiatt, mert gyulladáscsökkentő és immunrendszert támogató tulajdonságokkal rendelkeznek, emlékeztet a Liner.

(forrás: Liner)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés