hirdetés
hirdetés
2021. április. 13., kedd - Ida.
hirdetés

Koronavírus: gyógyszerhiány jöhet?

Az utóbbi évtizedekben Kína a gyógyszergyártás megkerülhetetlen központjává vált. A 24.hu szerint nagy baj lehet, ha nem indulnak újra a Hupej tartományban lezárt hatalmas üzemek.

hirdetés

Az utóbbi évtizedekben Kína a gyógyszergyártás megkerülhetetlen központjává vált, főleg az olyan, viszonylag egyszerűbben előállítható hatóanyagok esetében, mint amilyeneket az antibiotikumokban használnak fel. A Handelsblatt cikke nyomán a 24.hu azt írja, több, a globális piacra dolgozó gyár is a koronavírus miatt karanténba helyezett Vuhan környékén, a fertőzés által leginkább sújtott Hupej tartományban működik.

Az antibiotikumok hatóanyagait gyártó Vuhan-környéki  üzemek a járvány kitörése óta nem termelnek, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy ha február végéig nem indul újra a gyártás, az európai piacon komoly antibiotikum-hiány léphet fel.

A nagy európai gyógyszergyártók ugyanis mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be. Morris Hosseini, a Roland Berger tanácsadó cég egészségügyi szakértője szerint a kiesést egyelőre képesek a raktárkészletekből pótolni, de megerősítette, hogy ha legkésőbb február végéig nem rendeződik a helyzet, az európai gyógyszeripar nehéz helyzetbe kerül.

A lap kérdésére a német Szövetségi Gyógyszerészeti Intézet mindössze annyit közölt, hogy rövidtávon nem kell szállítási vagy ellátási problémákkal számolni, de arra nem tértek ki, hogy a megnyugtató hír közép- illetve hosszútávra is érvényes-e. A gyógyszergyártó cégek az 1980-as években kezdték el áthelyezni termelőkapacitásaikat Kínába, mivel az antibiotikumok olyan olcsóvá váltak, hogy nem lett volna gazdaságos Európában tartani a ható- és vivőanyagokat előállító üzemeket.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés