hirdetés
hirdetés
2021. március. 05., péntek - Adorján, Adrián.
hirdetés

Koronavírus: 45 millió euró gyógyszerkutatásokra

Az Európai Unió Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs programja keretében 45 millió eurót biztosít új gyógyszerek kutatására, közölte az Európai Bizottság.

hirdetés

A tájékoztatás szerint az unió azt várja, hogy a gyógyszeripari szereplők hasonló összeggel járulnak majd hozzá a kutatások finanszírozásához, így az összberuházás értéke a 90 millió eurót is elérheti. Azt közölték, hogy az uniós bizottság gyorsított kutatási pályázati felhívás tett közzé az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló – és az Európai Bizottság, valamint a gyógyszeripari szereplők közötti köz-magán partnerség révén megvalósuló  kezdeményezés keretében. A pályázat a koronavírus-betegséggel kapcsolatos kezelési és diagnosztikai eljárások és eszközök kifejlesztését célzó kutatásokat fogja támogatni.

Marija Gabriel innovációért, kultúráért, oktatásért és kutatásért, valamint az ifjúságért felelős uniós biztos elmondta, a kutatási pályázati felhívás részét képezi a koronavírus-járványra válaszul meghozott uniós intézkedéseknek.

A gyors reagálás, valamint a köz- és magánszektor közötti együttműködés összehangolja a koronavírus okozta járvány európai kitörése elleni küzdelmet. Elősegíti a megelőzést, a diagnosztikát, a betegek kezelést egy esetleges globális vészhelyzet esetén, továbbá növeli a vírussal összefüggő jövőbeni felkészültséget.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. Az adatok szerint 67 országban közel 90 ezer beteget regisztráltak. A vírus okozta járvány következtében több mint háromezren haltak meg, és 45 ezernél is több ember felgyógyult a betegségből. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés