hirdetés
hirdetés
2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.
hirdetés

Koronavírus: 117 millió gyerek kanyaró elleni védőoltása késhet

A társadalmi távolságtartás és az egészségügyi dolgozók túlterheltsége következtében akár 117 millió gyerek nem kapja meg időben a kanyaró elleni oltást a világon, írja az Mfor.

hirdetés

A kanyaró elleni oltókampányt már 24 országban elhalasztották, és ez máshol is várható. 37 országban kerülnek veszélybe a gyerekek, akiknek most meg kellene kapni a kanyaró elleni oltóanyagot – állapítja meg Londonban kiadott jelentésében a Kanyaró és Rubeola Kezdeményezés, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és több más szervezet alapított.

"Ha valamely országban az új koronavírus terjedése miatt maradna el a kanyaró elleni szervezett oltás, akkor arra kérjük az ország vezetőit, hogy tartsák számon az időben be nem oltott gyerekeket, és mihamarabb pótolják az oltást elsősorban a veszélynek leginkább kitettek esetében. Az immunizáció – és ezen belül a kanyaró elleni oltás – legalább annyira fontos az életmentésben, mint a Covid-19 betegség elleni küzdelem. Az emberiséget szintén fenyegető kanyarójárványok kitörése most egy alattomos veszély" – olvasható a szervezet közleményében.

A kanyaró 2018-ban csaknem 10 millió embert fertőzött meg a világon, és 140 ezer halálát okozta, főleg gyerekekét a WHO tavaly decemberben kiadott adatai szerint, írja az Mfor az MTI nyomán.

Magyarországon minden gyermek megkapja a kötelező oltásokat

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hazánkban a kötelező védőoltások beadása nem marad el, így a kanyaró elleni szer is kellő mennyiségben rendelkezésre áll. Csak azok az ajánlott oltások maradnak el (így például a HPV elleni vakcina), amelyet az iskolában kapnak meg a gyermekek. Ezeket később pótolják.

(forrás: Mfor, PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés