hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Korlátoznák az opioidok felírását az USA-ban

Az USA-ban annyi opioidos vényt írnak fel évente, hogy azt kiváltva minden amerikai felnőttnek jutna belőle egy-egy gyógyszeres doboznyi. Ezen próbálnak változtatni a hatóságok.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon gyakori esetnek számít az, hogy a háziorvoshoz forduló, fájdalmakra panaszkodó betegnek opioidot írnak fel. A daganatos betegeket nem tekintve, a különféle fájdalmakkal küzdők mintegy 20 százaléka opioidos vénnyel a kezében hagyja el az orvosi rendelőt. Ráadásul, az utóbbi években az egy főre jutó opioidos receptek száma nőtt. 2012-ben mintegy 259 millió darab opioidos vényt állítottak ki az orvosok.

 Járványszerűen terjed az opioid-túladagolás

 Ezzel párhuzamosan rohamosan emelkedett az opioid túladagolással összefüggésbe hozható halálesetek száma. 2014-ben több mint 28 ezer fő vesztette életét opioid túladagolás miatt. Megdöbbentő módon a halálesetek döntő része nem heroin-fogyasztással vagy illegális drogfogyasztással hozható kapcsolatba, hanem orvosi vényre vásárolt opioid hatóanyagú gyógyszerek túladagolásával.

 Az USA hatóságai szigorítanak

 Az opioid túladagolás problémájára megoldást keresve az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) 2016 márciusában megjelent guideline-ja a nem-daganatos és nem végstádiumú megbetegedésekben szenvedő, ugyanakkor krónikus fájdalommal küzdő betegek opioid kezelését igyekszik új alapokra helyezni. Az elsősorban háziorvosoknak és fogorvosoknak szóló új irányelv többek között annak a gyakorlatnak is véget szeretne vetni, hogy a foghúzást követően a fogorvosok erős hatású opioid szereket írnak fel a betegeiknek. Egy vizsgálat alapján a 14 és 17 év közöttiek 61 százaléka, míg a 18 és 24 év közöttiek 52 százaléka kap opioid receptet a kezébe egy fogeltávolítás után, miközben elegendő lenne nem-szteroid gyulladásgátló hatóanyagú gyógyszert alkalmazniuk.

 Mit ajánl a CDC?

 A daganatos betegeken és a palliatív kezelésként opioidokat kapó pácienseken kívül valamennyi betegnél a jelenleginél szigorúbb elbírálást követően és csak rövidebb időre javasolt opioidokat rendelni. A háziorvosi praxisban történő opioid rendelésnél a lehető legalacsonyabb dózis alkalmazását és a felírt tabletták számának a maximalizálását javasolja a CDC. Az opioidos kezelésmaximális idejét három napbankorlátozná a CDC; véleménye szerint a hét napon túl tartó kezelés csak nagyon ritkán válhat szükségessé. Az első alkalommal történő opioid-rendelést megelőzően vizeletből végzett drogteszttel javasolt kizárni egy esetleges visszaélés/függőség tényét. Az orvosok rendelkezésére áll egy olyan adatbázis, amiből meggyőződhetnek arról, hogy egy adott beteg korábban részesült-e opioid-terápiában vagy netán más orvosokkal is írat-e fel magának opioid hatóanyagú készítményt. Továbbá, javasolt az opioidok és a benzodiazepinek együttes adagolásának a kerülése. Amennyiben egy betegnek az opioidok egyre nagyobb dózisaira lenne szüksége, akkor egy esetleges életveszélyes helyzet megelőzése céljából az antidotum naloxonnal is el kell őt látni.

 Az ajánlás nem kötelező érvényű

 A CDC ajánlása nem kötelező érvényű. Tény, hogy szakmai körökben szigorúbb szabályozásra számítottak a hatóságok részéről. Mindenesetre a friss guideline az első lépése lehet egy szükségszerű, fokozatos szigorításokból álló szabályozásnak.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés