hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Körkép az allergiapiacról – Az immunrendszer válaszol

Hogyan alakul a leggyakoribb allergiás tüneteket csillapító gyógyszerek – légúti és bőrgyógyászati – piaca? Az IMS Health elemzéséből kiderül, hogy mely készítményeket használják az orvosok leggyakrabban a különféle terápiák során, és mely vény nélküli készítményeket vásárolják leginkább a betegek.

Az allergia a „modern ember” betegsége, nem gyógyítható, elsősorban csak tüneteket próbálunk kezelni, viszont egyre újabb és újabb szimptómák jelennek meg; a légúti és bőrallergiák mellett egyre nagyobb teret nyernek a különböző ételallergiák, gyógyszerallergiák, fémallergiák, amelyek folyamatosan megkeserítik az életünket.

Légúti tünetek kezelésére szolgáló szerek piaci trendjei

A légúti megbetegedések piaca 2012-ben 42 milliárdos forgalmat generált, e csoporton belül az asztma és COPD kezelésére szolgáló szerekből (R03 Ephmra) – termelői áron számolt értékesítés alapján – fogy a legtöbb. Dobozszám alapján viszont a megfázás elleni szerek (R05 Ephmra) uralják a piacot, habár az értékesítés volumene csökkenő tendenciát mutat már évek óta (1. és 2. ábra).

Az allergia kezelésére szolgáló szisztémás antihisztaminok (R06 Ephmra) nagyobb része recept nélkül megvásárolható a patikákban. A vényköteles termékek szegmense az OTC szerekéhez képest sokkal koncentráltabb, ez utóbbi termékkörből több mint 30 márka kapható jelenleg is. (3. és 4. ábra)

2012-ben a receptköteles termékek zömét, 73 százalékát háziorvosok írták fel, a fennmaradó mennyiséget szakorvosok – bőrgyógyászok, fül-orr-gégészek, pulmonológusok és gyerekgyógyászok – utalványozták. A tb-támogatott, vényköteles termékeket leginkább allergiás rhinitisben (45%), urticariában (5%) és asztmában (4,5%) alkalmazzák; a legtöbb receptet Budapesten váltják ki, e tekintetben a toplista második, illetve harmadik helyezettje az alföldi és észak-magyarországi régió.

A vény nélkül kapható szisztémás antihisztaminok piacán negyedéves bontásban jól látható a szezonalitás. A piacon nagyon sokáig a Xyzal (UCB) vezetett (bár korábban vényre kapható gyógyszer volt), ám úgy tűnik, hogy dominanciáját megtörik a generikusok: termelői áron számolt értékesítést tekintve 2012 negyedik negyedévében a Cetirizin Hexal (Sandoz) átvette a vezető pozíciót. (5. ábra)

Ha a vény nélküli készítményeket a patikai átlagár alapján rangsoroljuk, érdekes adatokkal szembesülünk: a legnagyobb forgalmú Cetirizin Hexal (Sandoz) 600 forint alatti átlagáron vásárolható meg, míg a lista második helyén álló termékért, a Xyzalért majdnem 1400 forintot kell fizetni a gyógyszertárakban: vagyis több mint kétszeres a különbség a két termék átlagára között. (6. ábra)

A patikai vásárlási szokásokat megvizsgálva azt tapasztaltuk, hogy a betegek az esetek több mint felében, 60 százalékában a vény nélküli antihisztaminok mellett más terméket is vásárolnak. A vásárlói kosár még leginkább fájdalomcsillapítót, orrdugulásra, orrfolyás csillapítására szolgáló készítményeket, illetve kalciumtartalmú készítményeket tartalmaz, függetlenül attól, hogy receptköteles volt-e a termék vagy sem.

Bőrgyógyászati készítmények allergia ellen

A légútival szemben a bőrgyógyászati allergiák kevésbé köthetőek szezonhoz. Mostani elemzésünkben az allergia bőrgyógyászati tüneteit enyhítő szerek piacát is górcső alá vesszük. A készítmények kenőcs/krém vagy folyadék formában elérhetők. A vényköteles termékek piacát az Elocom (MSD) vezeti már hosszú évek óta. Éves 600 millió forintos forgalmához képest – amely folyamatosan nő – a top 10-es listán szereplő versenytársak éves szinten egyenként 100 millió Ft-os forgalmat könyvelhetnek el. (7. ábra)

Érdekes, hogy az originális készítmények hosszú ideje meg tudják őrizni pozíciójukat a generikus termékekkel szemben, sőt, mind dobozban, mind támogatáskiáramlásban is növelni tudják részesedésüket. E készítménykör nagyrészt 25 százalékos tb-támogatással hozzáférhető a betegek számára, de van nem támogatott (pl.: Advantan [UniCorp Biotech], Alkcema [Valeant]) és néhány hatóanyag fix (pl.: Dermovate [GSK], Locoid [Astellas Pharma]) támogatással rendelkező termék is.

A patikai adatok alapján a receptek 54 százalékát háziorvosok, 33 százalékát bőrgyógyászok írják fel; a leggyakoribb diagnózis az L30 egyéb dermatitis, L20 atópiás dermatitis és L40 psoriasis. A kiváltott receptek azt bizonyítják, hogy a bőrgyulladásban és ekcémában szenvedő betegek leggyakoribb társbetegségei a magas vérnyomás, az iszkémiás szívbetegség, a nyelőcső, a gyomor és a nyombél betegségei, valamint egyéb anyagcsere-rendellenességek.

A cikk alapjául szolgáló adatok az IMS Health saját gyűjtéséből származnak.

Csihi Alexandra, IMS Health
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés