hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Egyedülálló konzorciumi fejlesztési projekt indult Szegeden

Korai tumordiagnosztika egyetlen vérmintából

Közel 1,5 milliárd forint állami támogatással egyedülálló tumordiagnosztikai fejlesztés indult el Szegeden: a projekt várható eredménye egy olyan költséghatékonyan működő molekuláris diagnosztikai rendszer (kit) kifejlesztése, amely egyetlen vérmintából képes lehet a szervezetbeli bármilyen daganatos elváltozás korai felismerésére, és a csatlakozó informatikai háttérrel terápiás döntéstámogató megoldásként is funkcionál majd.

December 5-én hivatalosan is elindult a Szegedi Tudományegyetemen az a nagyszabású onkodiagnosztikai fejlesztési projekt, amelyre a GINOP 2.2.1 pályázati konstrukció keretében közel 1,5 milliárd forint támogatást nyert az Enterprise Communications Magyarország Kft., az SZTE, az SZBK, a Delta Bio 2000 Kft. és a Hiperon Genetics Kutató és Tanácsadó Kft. alkotta konzorcium. A legkevesebb 4+5 évre tervezett projekt célja egy olyan költséghatékonyan működő molekuláris diagnosztikai rendszer kifejlesztése, amely egy vérmintából képes a szervezetbeli bármilyen daganatos elváltozás korai felismerésére, és a hátterében álló informatikai megoldásnak köszönhetően a megfelelő kezelési mód kiválasztására is javaslatot tesz, így döntéstámogató rendszerként segítheti majd a klinikusok mindennapi munkáját. A kutatók célja, hogy a négyéves támogatási ciklus végére prototípus szinten elkészülő diagnosztikai kit mielőbb piacra kerüljön, és elérhető árú termékként minden hazai egészségügyi intézményben hozzáférhető legyen, a lakosság minél szélesebb körének biztosítva a gyors és egyszerű szűrés és ezáltal a korai rákdiagnosztika lehetőségét.

Kiaknázatlan lehetőségek tárháza

A szérumdiagnosztikában óriási lehetőségek rejlenek, amit ma még, sajnos, bőven nem használunk ki – mondta el a MedicalOnline-nak dr. Haracska Lajos professzor, aki az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja Genetikai Intézetének tudományos tanácsadójaként mint vezető kutató vesz részt a projektben.

– Maga a technológia, az új generációs szekvenálásra épülő DNS-analízis nem új, a projekt újdonságtartama az automatizálásban és a diagnosztikai pontosság–megbízhatóság jelentős javításában rejlik. Ha e két célt együttesen sikerre visszük, képesek leszünk a jelenleginél sokkal korábbi stádiumban felismerni a szervezetben elindult malignus folyamatokat, a korai felismerés pedig jelentősen javítja a gyógyítás esélyét – különösen a konkrét tumormarkerek adta személyre szabott, célzott terápia lehetőségével kombinálva – fejtette ki a kutató. Hozzátette: a versenytársakkal és az idővel való versenyfutásban a szegedi konzorcium számára előnyt jelent, hogy a kitfejlesztésnek része számos olyan specifikus, a részt vevő kutatóintézmények által szabadalmaztatott tumormarker, amelyekre a versenytársaknál erősebben építhet a konzorcium. Emellett várhatóan költséghatékonyabb megoldással tudnak majd előállni, mint az amerikai vagy a nyugat-európai fejlesztők, akiknek a termékei ár szempontjából kevésbé lehetnek versenyképesek a közép-európai piacon.

A szérumdiagnosztika megbízhatósága ma nagyjából összevethető a képalkotó diagnosztikáéval. A konzorciumi fejlesztési projekt várható eredményeként piacra kerülő diagnosztikai kit attól válhat egyedülálló megoldássá az egészségügyi piacon, hogy az informatikai háttérnek köszönhetően nagyszámú genetikai marker egyidejű és gyors, automatizált vizsgálatára adna lehetőséget.

Szakértőkre és tapasztalatra épít

A projekt informatikai fejlesztését az Enterprise Communications Magyarország Kft., az innovatív informatikai és infokommunikációs szolgáltatások és megoldások egyik vezető hazai rendszerintegrátora végzi. A cég kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik az ipari digitalizáció, és ezen belül az egészségipari digitalizáció területén. Ezt ötvözik az SZTE és az SZBK nemzetközi szinten elismert kutatóinak a tumorevolúció terén szerzett évtizedes tapasztalatával, ami az elméleti kutatási eredmények gyakorlati hasznosulásának garanciája. A tumorbanki adatok adatbázisba történő rendezése és az adatok kórházi/egészségügyi nyilvántartó rendszerekbe történő integrálása, valamint az arra épülő adathalász és képdiagnosztikai kihívások informatikai megoldása az Enterprise Communications Magyarország feladata. A cég ügyvezető igazgatója, Orbán Előd kiemelkedő fontossággal kezeli a projektet. Hasonló költséghatékonyságú, korai diagnosztikai rendszer jelenleg nem áll rendelkezésre a klinikumban.

A nagyszabású tumordiagnosztikai projekt elindulását az Enterprise Communications Magyarország Kft. képviseletében Orbán Előd, a cég ügyvezető igazgatója (középen) és Bari András, a cég ügyvezető igazgatóhelyettese (balról), valamint Pitó Enikő, a Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója (jobbról) jelentette be.
A nagyszabású tumordiagnosztikai projekt elindulását az Enterprise Communications Magyarország Kft. képviseletében Orbán Előd, a cég ügyvezető igazgatója (középen) és Bari András, a cég ügyvezető igazgatóhelyettese (balról), valamint Pitó Enikő, a Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója (jobbról) jelentette be.

Dr. Bokor Dóra, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés