hirdetés
hirdetés
2021. január. 15., péntek - Lóránt, Loránd.
hirdetés

Konzultáljon Ön is az európai gyógyszerügyi stratégiáról!

Jelenleg is zajlik egy nyilvános konzultáció, véleményezhető az európai gyógyszerstratégia. Az europa.eu Martin Seychellt, az egészségügyi és élelmiszer-biztonsági főigazgató-helyettest kérdezte az európai gyógyszerstratégiáról, amelynek célja a biztonságos, hatékony és megfizethető európai gyógyszerellátás elősegítése, valamint az európai gyógyszeripar támogatása abban, hogy továbbra is innovatív és világelső maradjon.

hirdetés

Miért van szükség gyógyszerstratégiára?

A gyógyszerek fontos szerepet játszanak a betegségek diagnosztizálásában, kezelésében és megelőzésében. Európa lakói elvárják, hogy új és meglévő kezelésekben részesüljenek. Az egészségügy mindenki számára továbbra is elsődleges fontosságú, de az Unióban a betegek nem mindenhol férnek hozzá ugyanúgy a gyógyszerekhez. Egy kiegyensúlyozott gyógyszerészeti rendszer szintén elsődleges fontosságú a tagállamok számára, amint azt az Európai Parlament és a Tanács tevékenységei mutatták. Egyes tagállamokban hiány alakulhat ki bizonyos gyógyszerekből. Továbbra is hiányoznak a terápiák a főbb kielégítetlen egészségügyi igényekkel kapcsolatban. Amikor elérhetőek, a betegek és az uniós egészségügyi rendszerek akkor sem tudják minden esetben kifizetni. Ezek a problémák mindenkit érintenek, a legfontosabb gyógyszerek hiánya veszélyeztetheti a betegek ellátását, és esetleg alááshatja az egészségbiztonságot az Unióban. Ambiciózus gyógyszeripari stratégiára van szükségünk, amely hatékony választ ad ezekre a kihívásokra, és gondoskodik arról, hogy a betegek részesüljenek a szükséges kezelésben.

Befolyásolja majd a Covid19-világjárvány a stratégiát?

A koronavírus-világjárvány egyértelmű sokkhatást okozott a rendszerben. Nagymértékben növelte a kritikus jelentőségű gyógyszerek hiányának kockázatát. Bár nagy nyomás nehezedett rá, a gyógyszeripari rendszer helytállt. Korábban már ismert problémák kerültel napvilágra. Ennek egy példája a gyógyszerhatóanyagokkal és harmadik országokból származó gyógyszerekkel kapcsolatos nemzetközi függőség, valamint az Unión belül a versenyképes vegyipar hiánya. Bár a biztonság, a minőség és a hatékonyság továbbra is lényeges alapelvek, a rendszerünknek képesnek kell lennie arra, hogy időben és összehangoltan reagáljon az olyan válságokra, mint a Covid19-világjárvány. Arra törekszünk, hogy stratégia végrehajtási szakaszának tanulságaira építve erősítsük a rendszerünket.

Hogyan fogja a Bizottság elérni ezeket az ambiciózus célokat?

A gyógyszeripari stratégia erőteljes, hatékony és rugalmas rendszert fog létrehozni. A meglévő keretszabályokkal kapcsolatban célzott felülvizsgálatot fogunk végezni, amelynek célja egy válságokkal ellenálló és időtálló rendszer kialakítása. Nem a nulláról indulunk, hanem folyamatos munkára alapozunk, mint például a gyermekek számára és a ritka betegségek kezelésére készült gyógyszerekre vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata és a gyógyszerhiányokról szóló tanulmány. Ez egy átfogó stratégia lesz, amely kiterjed az egész ökoszisztémára, például a kutatástól és fejlesztéstől és klinikai vizsgálatoktól a szabályozási kérdésekig, valamint a verseny, a szellemi tulajdon és az ösztönzők területére is. Szinergiákat fog létrehozni az egyéb szakpolitikákkal, mint például a rák elleni küzdelemre irányuló európai terv, a kutatási és fejlesztési politika, a vegyi anyagokról szóló stratégia és a zöld megállapodás. A további koordináció lehetővé teszi majd a már elérhető lehetőségek kiaknázását.

Mindez a folyamat elejét jelenti; felkérünk minden érdekelt felet, hogy ossza meg véleményét ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatban. Az ütemtervvel kapcsolatos visszajelzések beküldése július 7-ig lehetséges, az online nyilvános konzultáció pedig szeptember elejéig lesz folyamatban.

(forrás: Európai Bizottság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés