hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Könnyebben terjed az influenza, mint eddig gondoltuk

Az influenza terjedéséhez nincs szükség köhögésre, a sima légzés is képes a vírus továbbadására, írja a Proceedings of the National Academy of Sciences tanulmánya, ami számszerűsítette a különböző terjedési módok hatékonyságát.

hirdetés

Általános vélekedés, hogy az influenzát úgy kapja el az ember, hogy rátüsszent vagy ráköhög egy fertőzött személy, írja a University of Maryland közleménye, azonban az egyetem által vezetett kutatás kiderítette: a sima légzés is képes a fertőzést továbbadni. Mint az Infectious virus in exhaled breath of symptomatic seasonal influenza cases from a college community című tanulmányukban Jing Yan és munkatársai kifejtik: az influenzás emberek által kilégzett levegőben olyan nagy mennyiségben található vírus-RNS és fertőzésre képes vírusrészecske, hogy az önmagában, köhögés vagy tüsszentés nélkül is képes a fertőzés továbbadására. A kilégzett levegőben kialakuló fertőző aeroszol különösen a betegség első napjaiban veszélyes, ezért aki megfertőződött, annak haza kellene mennie, és távol maradva az emberi találkozásoktól igyekeznie kellene nem megfertőzni másokat, nyilatkozta a kutatást vezető Donald Milton közegészségügy professzor. A szerzők szerint a fertőzés esélyét csökkenti az is, ha javítják a szellőzést a munkahelyeken, iskolákban, metrókban.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálat során 142 igazoltan influenzás embertől vettek mintákat a tünetek megjelenése utáni 1., 2. és 3. napon természetes légzés, suttogás, köhögés és tüsszentés során, és megállapították a mintákban természetes módon képződött aeroszol, valamint a szintén beszerzett nasopharingealis kenetek fertőző képességét. Mint kiderült, a fertőzöttek jelentős része rutinszerűen ürített vírust (nem pusztán kimutatható RNS-t) a fertőzés légúti terjesztésére alkalmas aeroszol-cseppekbe (a sima kilégzés során nyert minták közel felében lehetett RNS-t kimutatni, és közel harmadukban magát a vírust is). A tüsszögés a sima kilégzéshez képest nem növelte a kimutatható virális RNS mennyiségét.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés