hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Kombinálható gyógyszerelemek a célzott tumorterápiáért

A személyre szabott tumorterápiában alkalmazható, könnyen változtatható szerkezetű gyógyszerjelöltek kutatására kapott forrást az ELTE.

hirdetés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezette konzorcium kutatásában arra vállalkozott, hogy olyan vegyületeket állít elő, melyek egyes komponensei az elérni kívánt hatás és a kezelendő tumor típusa szerint könnyen változtathatók. Ez a célzott terápiás eljárás lehetővé teszi a rákos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelését. A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap több mint 1 milliárd forinttal támogatja, melyből az ELTE részesedése közel 374 millió forint.

A rákos megbetegedések többségének gyógyítása a mai napig nem megoldott. Különösen igaz ez a nem, vagy nehezen operálható, magas halálozási arányt mutató tumorok esetén (pl. hasnyálmirigy- vagy tüdőrák). A kutatók nagy reményeket táplálnak a célzott tumorterápiával kapcsolatban, ami áttörést hozhat a rák gyógyításában. Ez az eljárás azon alapul, hogy a gyógykezelés során olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek nagy specifitással csak a tumorsejteket ismerik fel.

Az ilyen gyógyszermolekulák általában három összetevőből állnak; a tumorellenes hatóanyagból, egy irányító komponensből, amely a tumorsejtek szelektív felismerésért felel és az ezeket összekapcsoló egység, amely megfelelő körülmények között elhasad, így a szabad hatóanyag kifejtheti hatását. Mivel sokféle tumortípus ellen kell megfelelően specifikus gyógyszert készíteni, ezért a három alkotóelem sokféle kombinációjára lehet szükség. Ennek könnyű kialakítására alkalmas komponensek tárházát kívánja előállítani az a konzorcium, amely dr. Mező Gábor tudományos tanácsadó (Eötvös Loránd Tudományegyetem, TTK Kémiai Intézet, MTA Peptidkémiai Kutatócsoport) vezetésével jött létre a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet (dr. Kőhidai László egyetemi docens szakmai vezető) és a ComInnex Kutatás- Fejlesztési Zrt. (dr. Bertók Béla Kémiai Igazgató, szakmai vezető) részvételével.

A Széchenyi 2020 Program keretében (Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program (NVKP_16-1-2016-0036)) 1019,32 millió forinttal támogatott kutatások eredményeként közel száz, a személyre szabott célzott tumorterápiában alkalmazható gyógyszerjelölt előállítására alkalmas komponenst fognak létrehozni, és az ezekből elékszíthető gyógyszerjelöltek nagy részét vizsgálni is fogják a különböző tumortípusokon. E nagyszabású kutatáshoz kapott támogatás segítségével 8-10 személy munkahelyét sikerül megőrizni, valamint 5-8 új kutatói illetve asszisztensi állást létrehozni.

(forrás: ELTE)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés