hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Koleszterincsökkentőt a fertőző betegségekre?

A tífuszbaktérium sejtekbe jutását gátolni lehet ezetimibbel, így a fogékony szervezetek ellenállóképessége növelhető, írja az OTSZ Online.

hirdetés

Nem is gondolná az ember, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, stroke prevenció miatt szedett ezetimib hatásos lehet akár a tífusszal szemben is! A Duke Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint ugyanis létezik egy olyan génvariáns, mely a koleszterinanyagcsere befolyásolása mellett fokozza a Salmonella typhi fertőzés iránti fogékonyságot. Állatkísérletes modelljükben a zebrahalat (más néven zebradániót) sikerült ezetimibbel ellenállóbbá tenni a fertőzéssel szemben.

A halakat vizébe ezetimibet tettek, majd megfertőzték azokat tífusszal. Tapasztalataik szerint a zebradániók nagyobb eséllyel ürítették ki a baktériumot és éltek túl így, mint a kontroll csoportban. A kutatás következő lépéseként a vizsgálatokat egereken is megismétlik, egy retrospektív vizsgálatban pedig a koleszterincsökkentőket szedő emberek fertőzéseit veszik górcső alá. Ezen felül szeretnék azonosítani azokat a kórokozókat is, melyek koleszterint használnak a sejtekbe jutáshoz, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés