hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Koleszterin okozza a regenerációs hibát sclerosis multiplexnél

A fagocitákban való koleszterin-lerakódás gátolja a mielinhüvelyek regenerációját sclerosis multiplex esetén. Az ún. LRX-agonisták alkalmazása terápiás eredményt hozhat.

hirdetés

A sclerosis multiplex (SM) kezdeti fázisára a fellángolások formájában fellépő panaszok jellemzők, mivel a szervezet többé-kevésbé képes a sérült mielinhüvelyek javítására. Ez a regenerációs képesség azonban a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, így a panaszok krónikussá válnak, és a beteg egyre nagyobb fokú korlátozottsággal szembesül.

Egyre inkább igazoltnak tűnik, hogy a falósejtekben való koleszterin-lerakódás miatt válhat gátolttá a mielinhüvelyek károsodásainak a javítása, ami a sclerosis multiplex egyik jellemzője.

A fiatal állat képes regenerálni a mielinhüvelyt, az idősebb már nem

Müncheni kutatók állatkísérletesen – lizolecitin injekciókkal – léziókat idéztek elő az egerek agyában Míg a fiatal egerek képesek voltak a mielinhüvely hibáinak a néhány héten belüli kijavítására, addig ez az idősebb állatok esetében nem sikerült. A kutatók azt próbálták kideríteni, hogy mi állhat ennek a kor előrehaladtával romló regenerációs képességnek a hátterében.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_blueringmedia'>blueringmedia / 123RF Stock fotó</a>

Koleszterin-lerakódásokkal teli fagociták

A korosabb állatoknál a fagociták lizoszómáiban koleszterin-lerakódásokat mutattak ki. Mivel a fagociták a károsodott mielinhüvely „törmelékeinek” eltakarításáért is felelősek, valószínűsíthető, hogy a koleszterin a koleszterinben gazdag mielinhüvelyekből származik. A koleszterin falósejtekben való felszaporodása pedig gyulladásos folyamatokat indukál. Mindez leginkább az érelmeszesedésnél is tapasztalt gyulladásos reakcióhoz és a vele járó úgynevezett habos sejtek képződéséhez hasonlítható.

LRX-agonisták segíthetik a regenerációs folyamatot

Mivel a fagociták nem képesek a lerakódott koleszterin lebontására, azok a feleslegben lévő koleszterintől elsősorban az apolipoprotein E segítségével szabadulhatnak meg. Ennek a folyamatnak a jelentőségét igazolja az is, hogy apolipoprotein E génkárosodott egereknél már fiatal korban is zavart szenved a koleszterin-elszállítás.

A Science folyóiratban közölt, fenn bemutatott eredmények bizonyos koleszterinszint-szabályozó hatóanyagok alkalmazásának potenciális hatásosságára is rámutatnak ennél az autoimmun kórképnél.

A néhány évvel ezelőtt leírt ún. LRX-receptorok olyan magreceptorok, amik a központi idegrendszer lipid-anyagcseréjének és gyulladásos folyamatainak a szabályozásáért felelősek. Az LRX-receptorok természetes vagy szintetikus agonistái állatkísérletesen már több esetben hatásosnak bizonyultak a gyulladással járó neurodegeneratív kórképek kezelésében és a koleszterin-homeosztázis normalizálásában.

Az LRX-agonisták adagolása sclerosis multiplexes állatoknál is hozzájárult a koleszterin gyorsabb elszállításához, ami idősebb állatok esetében is a gyulladásos folyamat mérséklődéséhez és a mielinhüvelyek regenerációjához vezetett.

A jövő feladata annak a vizsgálata, hogy az LRX-agonisták alkalmazása milyen eredményekkel járhat a humán kórkép terápiájában.

 

Forrás:

Science

Deutsches Aerzteblatt

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés