hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Kockázatosak a fogamzásgátlók

A Cancer Research folyóirat (Az Amerikai Rákkutatási Közösség lapja) nemrégiben megjelent tanulmánya szerint azok a nők, akik nemrég egyes fogamzásgátló tablettákat használtak, a mellrák nagyobb a kockázatának tették ki magukat.

hirdetés

Dr. Elisabeth F. Beaber, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ tudományos munkatársa elmondása szerint az eredmények arra utalnak, hogy a napjainkban piaci forgalomban levő orális fogamzásgátlók használata növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát, szemben a korábbi években alkalmazott azonos funkciót ellátó gyógyszerekkel. A kutató azt is elmondta, hogy az eredmények mindenképpen megerősítést igényelnek és csak óvatosan szabad értelmezni a levonható konzekvenciákat, ugyanis a fiatal nőknél a mellrák kialakulásának kockázata meglehetősen ritka, ráadásul a fogamzásgátlók számos, a szervezetre gyakorolt jótékony hatással is bírnak, amelyek nem elhanyagolhatóak. Továbbá előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy a megnövekedett kockázat a fogamzásgátló alkalmazásának felfüggesztésével vagy leállításával rohamosan csökken.

A tanulmány – beágyazott eseti kontroll formájában – 1990 és 2009 között összesen 21 952 vizsgált esetből 1102 nő esetében diagnosztizált daganatot a mellben. Dr. Beaber és munkatársai megállapították, hogy a jelenleg forgalomban lévő orális fogamzásgátlók 50 %-kal növelik az emlőrák kialakulásának esélyét.

A magas ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók a kutatások szerint 2,7-szeresével növelik meg a mellrák kialakulásának veszélyét, amíg a közepes ösztrogén tartalommal rendelkező gyógyszerek 1,6-szorosával. Az etinodiol-diacetátot (a szexuális aktivitást befolyásoló nem szteroid szerek) tartalmazó tabletták 2,6-szorosára, az átlagosan 0,75 mg tartalmú noretindront (a nők erős havi vérzésének csillapítására szolgáló hatóanyag) alkalmazó háromfázisú kombinált tabletták pedig 3,1-szeresére emelik a daganat kialakulásának veszélyét.

Ellenben az alacsony ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók nem veszélyeztetik a nőket és nem növelik a rák kialakulásának rizikóját.

Korábbi tanulmányokkal ellentétben, amelyek esetében a nők saját véleményén alapultak, Dr. Beaber és munkatársai elektronikus gyógyszertárak orális fogamzásgátlókról tartalmazó adatait elemezték, beleértve a hatóanyagok nevét, az adagolás módját és a kezelés időtartamát.

PharmaOnline
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés