hirdetés
hirdetés
2020. december. 01., kedd - Elza.
hirdetés

Kockázat és lehetőség is van a transzatlanti szabadkereskedelemben

A magyar kormány mindent megtesz a gyógyszerpiaci érdekek képviseletéért a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokon ígérte Mikola István.

hirdetés

A transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodástól minden olyan versenyhátrány felszámolását elvárják, amelyet eddig a magyar gyógyszerpiac elszenvedett - hangsúlyozta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára a gyógyszeripari szakmai szervezetekkel folytatott konzultációt követően. A Külgazdasági és Külügyminisztériumban szerdán folytatódott a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos tárgyalássorozat, a gyógyszeripari konzultáción részt vett Budai Iván, a Magyar Vegyipari Szövetség igazgatója, Jakab Zoltán elnök és Némethi Erika igazgató az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületétől, valamint Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke.

Bogsch Erik úgy vélte, a megállapodás a magyar gyógyszergyártók számára hozhat olyan változást, amely további versenyhátrányt okozhat, de bíznak abban, hogy a kormány megfelelően tudja képviselni a magyar gyógyszergyártók érdekeit.

Mikola István elmondta, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásban lehetőségek is rejlenek, de ennek kibontakoztatása nem lesz könnyű munka. Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyógyszerpiaci érdekeket képviselni tudja. 

Mikola István úgy látja, hogy meg kell birkózni a transzparencia kérdésével, mert szerinte az Egyeült Államok továbbra is titkolózik, nem teríti ki a kártyáját sok tekintetben, és ez az Európai Unió tagállamaiban izgalmat kelt.

Az államtitkár szerint nincs helye a sietségnek, az eredeti elképzelés, mely szerint az év végére össze kell hozni a megállapodást, nem tartható, hosszabb időre van szükség a részletek áttárgyalásához.

Mikola István emlékeztetett arra, hogy a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről az Európai Unió, az Európai Bizottság tárgyal az amerikai féllel, Magyarország tagállamként vesz részt ebben a folyamatban. "Ott vagyunk a tárgyalóasztaloknál, és képviseljük a magyar érdekeket" - jelentette ki.

Bogsch Erik fontosnak nevezte, hogy Magyarországon megmaradjon a kutatás-fejlesztési tevékenység, a kvalifikált munkaerő, és meglegyen az akadémiai, egyetemi háttér. Ugyancsak fontosnak tartotta a szakmai szervezet elnöke, hogy ha a törzskönyvezésben harmonizáció lesz, az ne legyen kedvezőtlen az európai, így a magyarországi gyártók számára. Kérdésre válaszolva Bogsch Erik úgy vélekedett, hogy a magyar gyógyszergyártók lobbiereje Brüsszelben "közelíti a nullát", ezért bíznak abban, hogy a kormány a magyar gyógyszergyártók érdekeit jobban tudja képviselni, például szabadalmi kérdésben.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés