hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Klorokin és azitromicin: „game changer” vagy veszélyes kombináció?

A hidroxi-klorokin és azitromicin kombináció CoVid-19 kezelésében mutatott hatásossága egyelőre még nem bizonyított, de már tudott, hogy a kombinációnál a kardiovaszkuláris mellékhatásokkal számolni kell.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump nemrégiben „Game changer”-nek nevezte a klorokinból és aziotromicinből álló kombinációt, azaz olyan hatóanyag-duónak, ami döntő változást hozhat az új típusú koronavírussal vívott harcban.

A kutatók tartózkodóbbak

A szakemberek a politikusnál óvatosabban közelítenek a maláriaellenes szerből és antibiotikumból álló kombinációs terápiához.

Elegendő példaként hozni azt, hogy a klorokin alkalmazása önmagában is kockázatos lehet. Ezt támasztja alá annak az arizonai férfinek is a halála, aki a koi pontyainál – az akváriumban parazitaellenes szerként – használt klorokinból vett be azzal a céllal, hogy megelőzze a SARS-CoV-2-okozta esetleges fertőzést. A férfi felesége is adagolt magának a klorokinból, de mivel ő később a készítmény jelentős részét kihányta, az intenzív osztályon történő kezeléssel az asszony életét meg tudták menteni.

Klorokin vagy hidroxi-klorokin?

Megjegyzendő, hogy az akvarisztikában klorokin-foszfátot alkalmaznak, míg a CoVid-19 kezelése kapcsán ennek egy rokon-vegyülete a hidroxi-klorokin került a kutatások fókuszába (noha a sajtó egyszerűsítve klorokinként ír a vegyületről). Elsősorban azért választották a klinikai vizsgálatokhoz a hidroxi-származékot, mert az jobban tolerálható, mint a klorokin. Megjegyzendő, hogy a hazánkban forgalmazott maláriaellenes gyógyszerkészítmény hatóanyaga klorokin.

„Duplán” megnyúló QT-intervallum

A Németországi Szív Alapítvány (Deutsche Herzstiftung) egy figyelemfelhívásában int óva a klorokin+azitromicin kombinációtól, elsősorban arra alapozva, hogy mindkét hatóanyag – külön-külön is - szívritmuszavarokat okozhat, és a kombinációnál ennek az esélye fokozott.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

”Elsősorban a klorokin ismert a QT-intervallumot megnyújtó hatásáról. Ez a mellékhatás az azitromicinnél jóval enyhébb, de számolni kell vele” – mondja a heidelbergi szívspecialista, prof. Klaus von Olshausen. Hangsúlyozandó, hogy a kombinációs kezelés csak intenzív osztályon való kezelés és folyamatos EKG-monitorozás mellett kivitelezhető.

Ha hatásos, alkalmazni fogják

A CoVid-19 vonatkozásában jelenleg a hidroxi-klorokinnal végzett monoterápiával kapcsolatban állnak rendelkezésre biztató eredmények.

Az azitromicines kombináció hatásosságát elemző francia vizsgálat metodikáját több szempontból is kritizálták, így a kombináció CoVid-19 kezelésében nyújtott hatásosságát egyértelműen igazoló adatok még nem állnak rendelkezésre.

A klorokin+azitromicin kardiovaszkuláris mellékhatásai ellenére azonban kijelenthető, hogy ha a kombináció CoVid-19 elleni hatásossága igazolt lesz, a hatóanyag-kombinációnak helye lesz a terápiában, a kockázat és a haszon mérlegelését követően.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés