hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Klimax: rizikóbecslés hormonterápia előtt

A klimax kellemetlen tüneteinek csökkentéséhez ma már igen hatékony segítséget tud nyújtani a hormonterápia, amely ma már nagy biztonsággal alkalmazható. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy kezelés előtt célszerű trombózis rizikóbecslésen átesni.

hirdetés

Véget lehet vetni a hőhullámoknak és a hangulatingadozásoknak

A változókor beköszöntével a nők többsége igen kellemetlen tünetekkel szembesül. Ilyenek például a legváratlanabb időpontokban jelentkező hőhullámok, fokozott izzadás, hangulatingadozások, hüvelyszárazság, csontritkulás. A panaszok jelentkezésének oka természetesen a végbemenő hormonális változásoknak köszönhető, pontosabban eleinte a progeszteron, később az ösztrogén mennyiségének csökkenésének.

Mivel a nőknek igencsak megkeserítik mindennapjaikat a tünetek, sokan hormonterápiához fordulnak, mellyel hatékonyan lehet csökkenteni a kellemetlen panaszokat. Ma már ez szerencsére igen alacsony hormontartalmú gyógyszerekkel végzik, sőt, kutatások szerint a csontritkulás esélyét is csökkentheti.

Viszont fontos tudni, hogy vannak olyan állapotok, melyek esetén nem szabad alkalmazni a hormonterápiát. Ilyen állapot például az, ha az illetőnél magasabb a trombózis kockázata.

A hormonterápia trombózist okozhat az arra hajlamosaknál

A trombózis kialakulását több tényező is provokálhatja- ilyen többek között a hormonterápia is, legyen szó fogamzásgátlókról, tesztoszteron pótlásról, vagy a klimax hormonkezeléséről.

Éppen ezért, ha valaki szeretné csökkenteni a változókorral járó panaszokat, érdemes előtte trombózis rizikóbecslésen részt venni, hogy a terápia minél biztonságosabb legyen.

– A klimax során használt hormonok elősegíthetik a vérrögök kialakulását, így artériás és vénás trombózist is generálhatnak az arra hajlamosaknál. Ezért még mielőtt valaki belekezdene a terápiába, érdemes kivizsgáláson részt vennie, hogy mennyire veszélyezteti a trombózis. Hiszen, ha magas rizikócsoportba tartozik, és hormonokat visz be, úgy fennáll az esélye annak, hogy vérrögök alakulnak majd ki. Ennek megelőzése érdekében kérje ki szakember véleményét, aki figyelembe veszi a korát, nemét, életmódját, családi anamnézisét, betegségeit, valamint trombofília szűréssel megbizonyosodik arról, nincs-e genetikailag fokozott trombózis hajlama – mondja prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy erre azért van nagy szükség, mert az arra hajlamosaknál akár ötszörösére is megnövelheti az artériás és a vénás trombózis rizikóját a hormonterápia. Későbbi életkorban már nincs értelme ennek a vizsgálatnak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés