hirdetés
hirdetés

Klímaváltozás: Európában ismeretlen betegségek jöhetnek

A fertőző betegségek gyors európai inváziója várható, ahogyan az éghajlat felmelegedése új területet nyit majd meg eddig csak trópusi területeken aktív kórokozók előtt, írja a Portfolio.

hirdetés

Nagymértékű összefüggés mutatható ki az emberi kórokozók nagy része és a klímaváltozás között az University of Liverpool Institute of Infection and Global Health nevű szakintézetének kutatása szerint – írja a Portfolio. A vizsgálatban 100 emberi fertőző betegség elterjedési területének változását modellezték, az eredmények szerint pedig a tanulmányozott kórokozók mintegy kétharmada mutatott igen jelentős érzékenységet az éghajlati viszonyokra. Emellett szintén 100 állati fertőző betegség elterjedésének várható változásait is vizsgálták, és esetükben hasonló következtetésre jutottak.

Az állatról emberre is terjedő betegségek – például SARS, HIV, ebola – jóval nagyobb szenzitivitást mutattak a klímaviszonyok módosulására, mint amelyek csak állatokat vagy csak embereket támadnak meg. A folyamatot bizonyos kórokozók esetében - kolera, anthrax, Lyme-kór, májmétely - számos tényező elősegíti, így ezek terjedése különösen gyors vagy kiszámíthatatlan lehet - következtet a tanulmány.

Az új betegségekre nem valamikor a távoli jövőben, hanem már most is számítanunk kell, a folyamat ugyanis már az elmúlt évtizedekben is tapasztalható volt. Ilyenek például az európai állatállonányt veszélyeztető kéknyelv betegség, a Schmallenberg vírus vagy a főleg kutyákat fertőző szívférgesség, illetve Dél-Amerikában a Zika-vírus.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés