hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Kiváltható-e antibiotikummal a vakbélműtét?

Bár a gyermekkori appendectomia az esetek 90 százalékában antibiotikum-terápiával is kiváltható, ez utóbbi esetben gyakori a késői recidíva.

hirdetés

A vakbélműtét az általános sebészet egyik leggyakoribb sürgősségi beavatkozása. A heveny féregnyúlvány-gyulladás kezelését egyértelmű sebészi feladatnak tekintik, a műtéti megoldás kezelési standardnak számít 1889 óta, amikor McBurney elsőként számolt be az akut vakbélgyulladásra megoldást kínáló sebészi beavatkozásról, a féregnyúlvány (appendix) eltávolításáról (appendectomia). Napjainkban többféle technikával végezhetik a gyulladt féregnyúlvány eltávolítását, hagyományos módszerű vagy laparoszkópos műtét során.

Felnőtteknél a műtét alternatívája lehet az antibiotikum-terápia

Az utóbbi évek tudományos vizsgálatai megkérdőjelezték a heveny féregnyúlvány-gyulladás kezeléséről alkotott több mint 100 éves elképzelést. Felnőtt, nem-komplikált heveny féregnyúlvány-gyulladásos betegek esetében ugyanis több randomizált elrendezésű klinikai vizsgálat igazolta a nem-műtéti megoldások (antibiotikum-kezelés) hatásosságát és biztonságosságát 63 és 85 százalék közötti eredményességi rátákkal. A területre vonatkozó meta-analízisek is kedvező következtetésekre jutottak az antibiotikum-terápiák alkalmazhatóságát illetően.

A gyermekkori appendectomia szükségessége a felnőttekétől elkülönítve vizsgálandó

A felnőttkorú betegpopulációtól jelentősen eltér azonban a heveny féregnyúlvány-gyulladásban érintett gyermekek antibiotikumos terápiájának a megítélése. Nemrégiben publikálták annak az 5 klinikai vizsgálaton nyugvó meta-analízisnek az eredményeit, ami gyermekkorú populáción (5-18 éves) (n=404) hasonlította össze a hagyományos sebészi megoldás (appendectomia) és az antibiotikum-terápia eredményességét és biztonságosságát.

Az antibiotikum-kezelés a gyermekek 90,5 százalékánál eredményes

A vizsgálatba bevont féregnyúlvány-gyulladásos gyermekek közül 168 részesült antibiotikum-kezelésben, ami 90,5 százalékuknál (152 fő) sikeres volt. A fennmaradó 16 beteg (9,5 százalék) közül 11-nél 48 órán belül, 5 főnél pedig egy hónapon belül műtétet kellett végrehajtani. Mind a 16 esetben hisztológiailag is igazolták a féregnyúlvány-gyulladást, ami három esetben perforációval is járt.

A műtéti ágba sorolható 236 gyermeknél, akiket azonnal megoperáltak, egy esetben volt szükség a komplikációk miatti újbóli műtétre, míg hat további esetben konzervatív módszerekkel sikerült a komplikációkat megszüntetni.

Sok a késői recidíva a gyermekek antibiotikum-kezelésénél

Kiemelendő, hogy az antibiotikum-kezelésnél viszonylag nagy arányban lépett fel recidíva. A 168 antibiotikummal kezelt féregnyúlvány-gyulladásos gyermek közül 45-öt (26,8 százalék) az antibiotikum-terápiát követő egy éven belül meg kellett operálni. Mindez olyan kétségeket enged megfogalmazni, amik miatt nem mondható ki egyértelműen az antibiotikum-kezelés preferálásának a helyessége, még abban az esetben sem, ha az a betegbiztosítók számára az anyagi könnyebbséget jelentene.

(Forrás: JAMA)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés