hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Kiút az étrend-kiegészítők és tápszerek útvesztőjéből

Magyarországon fokozatosan nő a rákos megbetegedések száma. Ezért is válik egyre sürgetőbbé a daganatos betegségek megelőzése, kezelése. Sajnos a betegek és szeretteik gyakran elveszetté válnak, amikor megpróbálnak eligazodni a daganatos betegeknek ajánlott termékek között, legyen az gyógyszer, étrend-kiegészítő vagy speciális gyógyászati célra szánt tápszer. Az orvosi kezelést kiegészítő termékek sűrűjében az érintettekaz orvosoktól és a gyógyszerészektől várnak tanácsot, pedig gyakran ők maguk is nehezen látnak át a termékek összevisszaságán.

hirdetés

Fókuszban az alternatív és komplementer medicina

A daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében elengedhetetlen szerepük van a szűrővizsgálatoknak. Jó hír, hogy az elmúlt években pozitív változás következett be Magyarországon is ezen a téren, az emberek egyre tudatosabbak az egészségi állapotukat illetően, a lakosság egyre szélesebb körét érik el a szűrőprogramok. Az Európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint, míg 2009-ben a megkérdezett magyar nők 51 százaléka vett részt mammográfiás vizsgálaton, addig ez az arány 2014-ben már 60 százalék volt. Hasonló növekedés tapasztalható a méhnyakrákszűrés esetében is, 2009-ben a nők 71, 2014-ben pedig 84 százaléka vett részt a vizsgálaton.

A diagnosztizált daganatos betegek számának növekedésével, illetve a rákbetegségekkel kapcsolatos információk utáni igény fokozódásával párhuzamosan egyre nagyobb az érdeklődésaz orvosi kezeléseket kiegészítő termékek iránt is. Erre reagálva a termékkínálat is egyre szélesedik. A komplementer és alternatív medicina egyre nagyobb figyelmet kap a hivatalos és a nem hivatalos gyógyászatban is.

Egy a közelmúltban megjelent hazai felmérés eredménye szerint a háziorvosok egytizede természetgyógyász végzettséggel is rendelkezik, valamint 25 százalékuk alkalmazza a természetgyógyászat módszereit. Azonban az orvosok többsége úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát elég tájékozottnak a nem-konvencionális gyógymódokat illetően.

Hiányzó igazodási pontok

A betegek és a szeretteik esetében sem jobb a helyzet, az információhiányra is visszavezethető, hogy sokan fordulnak olyan sokat ígérő, de nehezen besorolható, s tudományosan nem igazolható hatású szerekhez, amelyek hirtelen feltűnnek, majd eltűnnek a piacról.

Nagyon sokan választják a különböző étrend-kiegészítő termékeket is. Az ezekre a szerekre vonatkozó szabályozás alapján az egyes termékeket piacra kerülésük előtt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megvizsgálja, hiszen nem kerülhet a fogyasztókhoz nem biztonságos, esetleges egészségkárosodást okozó termék. Azonban az ezen a laza rostán átjutó étrend-kiegészítők összetételüket tekintve nagyon változatosak.Hiába nem jelentenek közvetlen veszélyt az egészségre, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy hatásuk kedvező, hiszen ez tudományosan nem igazolható. Ennek ellenére a fogyasztók gyakran fűznek hiú gyógyulási reményeket ezekhez a készítményekhez, mivel formájuk általában a gyógyszerekre emlékeztet.

Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek

Sokkal több igazodási pontot kínálnak a külön kategóriát képező, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek. Ezekolyan, speciális termékek, amelyek a különböző betegségekben szenvedők táplálását szolgálják, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosítva nekik. Noha a speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek sem gyógyszerek, gyógyhatásukról nem lehet beszélni, alkalmasságukat és hatékonyságukat tudományosan alá kell támasztani. Ezeket a termékeket meghatározott célcsoportok különleges táplálkozási igényeire szabva fejlesztették ki azzal a céllal, hogy akár az orvosi kezeléseket kiegészítő, támogató eszközökként is szolgálhassanak. Így a daganatos betegek rendszeresen választják őket a kemoterápia alatt. Minősítésüket tekintve ugyan élelmiszerek, azonban egy-egy szűkebb, jól körülhatárolt felhasználási kör speciális igényeire szabott,biztonságos és ellenőrzött készítmények.

A Culevitről

Kifejezetten a daganatos betegségben szenvedők igényeire szabva fejlesztette ki és hozta forgalomba a Culevit Kft. Culevit Forte rákbetegeknek nevű termékét, amelyet az OÉTI – az OGYÉI elődjeként – a daganatos betegeknek ajánlott speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerként vett nyilvántartásba.A daganatos betegek számára fejlesztett készítmény forgalomba hozatalát több éves fejlesztő munka előzte meg, s a terméket számos elkötelezett és elégedett fogyasztó alkalmazza nap, mint nap.

A Culevit Forte rákbetegeknek tablettaóránkénti adagolás mellett biztosítja az emberi szervezetben is megtalálható esszenciális, fontos és természetes anyagok megnövelt bevitelét. A betegségek során fellépő esetleges nyelési nehézségekkel számolva a termékcsalád részét képezi a tablettával megegyező összetevőkben gazdag Culevit Forte rákbetegeknek italpor.

A Culevit szakemberei a cég pécsi speciális kutató és fejlesztő laboratóriumában folyamatosan dolgoznak a társaság termékeinek továbbfejlesztésén, a daganatos betegek speciális táplálkozási igényeinek figyelembe vétele mellett. A készítmények piaci sikereit bizonyítják, hogy a Culevit az elmúlt két évben elnyerte a Superbrands-díjat. A daganatos betegek testi állapota mellett pedig a Culevit Kft. díjtalanul igénybe vehető tanácsadási szolgáltatással is segíti a hozzájuk fordulókat, mentálhigiéniás támogatást nyújtva a betegségben szenvedőknek és családtagjaiknak.

www.culevit.hu

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés