hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Kistelepülések patika nélkül

A 24.hu cikksorozatában a hazai patikahelyzetet dolgozza fel, az első részben térképre tették az összes hazai gyógyszertárat. Főként a legkisebb települések maradnak ellátás nélkül.

hirdetés

Több mint 3000 gyógyszertárat és 1486 patika nélküli települést azonosított a 24.hu Magyarországon, miután az összes elérhető adatbázist összesítettük. Arra voltak kíváncsiak, hol, mennyire férhetnek hozzá az emberek a szükséges gyógyszerekhez. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, hogy értékelje a jelenlegi struktúrát. A vezető elöljáróban elmondta: A jelenlegi magyar helyet Európában jónak számít. Van, ahol sokkal több gyógyszertár van, ám akadnak helyek, ahol szinte nincsenek is patikák.

2006-ban a szociálliberális kormány liberalizálta a piacot, így újabb 5-600 patika nyílt. Ám a szabadabb piac korszaka nem tartott sokáig, mert a 2010-es Fidesz-győzelem után újraszabályozták a piacot, s visszatértek a hagyományokhoz, újra lakosságszámhoz kötötték a patikanyitást. Ekkor az ötezres kvótát már nem lehetett tartani, így a törvény négyezer lakost írt elő az ötvenezernél nagyobb lakosságszámú városokban, az ennél kisebb településeken pedig négyezer-ötszázat azzal, hogy azon a településen, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, a lakosságszámtól függetlenül létesíthető új közforgalmú vagy fiókgyógyszertár.

A fiókgyógyszertárakkal támogatják, hogy a kisebb településeken is legyenek patikák. Ezeknek nem kell annyit nyitva lenni és gyógyszerkészítést sem kell helyben vállalni – magyarázza Hankó.

Az adatbázisok alapján 1486 település marad gyógyszertár nélkül, ez a 3155 hazai település 47 százaléka. Összességében ma hozzávetőleg 2300 közforgalmú és 680 fiókgyógyszertár van idehaza, ami majd 3000 egységet jelent. Ezt egészíti ki 200-nál több kézigyógyszertár és 180 intézeti ellátóhely. Ezen kívül még legálisan beszerezhető ilyen-olyan gyógyszer internetes forgalmazóknál és gyógyszertáron kívüli forgalmazóknál.

Az igazi nehézséget a pár száz fős települések jelentik, az ezer főnél nagyobb falvakban már jellemzően elérhető valamilyen gyógyszertári szolgáltatás. Az Eurostat adatai alapján az Európai Unió legszegényebb területei közé tartozó Észak-Magyarországon Borsod és Nógrád megyében is sok a patika nélküli helység.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés