hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Kismamák ne fogyasszanak édesgyökeret!

A terhesség alatti édesgyökér fogyasztás a megszületendő gyermekeknél mind a testi, mind a kognitív fejlődésben több éven keresztül fennálló zavarokat okozhat.

hirdetés

Az igazi édesgyökérnek, a kivonatainak és a belőle készült termékeknek a fogyasztásáról beszéli le a várandós nőket egy finnországi vizsgálat vezető kutatója.

Az édesgyökér a kortizol felhalmozódásához vezethet a magzat szervezetében

Mint az az American Journal of Epidemiology folyóiratban közöltekből kiderül, a glicirrizinsavat tartalmazó édesgyökér a 11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz enzim 2-es típusának, a kortizol kortizonná alakulását katalizáló enzimnek a gátlószere. Ez az enzim a placentában is megtalálható, ahol a kortizol mintegy 80-90 százalékának az inaktiválásáért felel. Amennyiben édesgyökeret fogyaszt a terhes nő, akkor az említett enzim gátlása révén a magzat szervezetében felhalmozódik a kortizol.

Állatkísérletes eredmények alapján a kortizol-túlsúly a pubertás időpontjának befolyásolásához és a nemző-, illetve fogamzóképességben fellépő zavarokhoz vezethet. Emellett, figyelemzavarokról és koncentrálóképességet érintő problémákról is beszámoltak.

Ilyen irányú humán vizsgálatok eredményei eddig nem álltak rendelkezésre; a finn kutatók ezt pótolták nemrégiben.

A gyermekek 8 és 12 éves korában is kimutatható az édesgyökér hatása

A vizsgálatba 1049 anyát és gyermekeiket vonták be. A nők közül 51-en a terhességük alatt több mint 500 mg glicirrizinsavat fogyasztottak, ami körülbelül 100 g édesgyökérnek felel meg.

Az 1998-ban született gyermekek kognitív képességeit 8 éves korukban megvizsgálták. Kiderült, hogy a jelentős mennyiségben édesgyökeret fogyasztó 51 anya gyermekei számos kognitív tesztben gyengébben teljesítettek, mint a kortársaik. Szegényebb szókinccsel rendelkeztek, a felidéző-képességük rosszabb volt, a térbeli képzelőerejük pedig gyengébb. Emellett, ezek a gyerekek hajlamosabbak voltak a szabályok áthágására és az agresszív viselkedésre.

Ugyanezeknek a gyerekeknek a fejlettségi szintjét 12 éves korukban is megvizsgálták. Az édesgyökeret fogyasztó anyák lánygyermekeinél jellemző volt a korai pubertás, így ezek a lánygyermekek több mint 3 centiméterrel magasabbak voltak, és legalább 8 kilogrammal többet nyomtak a mérlegen, mint a kortársaik. Mivel a fiúknál 12 éves korban a pubertás jelei még nem mutatkoznak, az édesgyökér fogyasztásának ilyen irányú esetleges következményeiről nem tudtak beszámolni a szerzők.

A kognitív képességeket illetően 12 éves korban is különbség mutatkozott az édesgyökeret jelentősebb mennyiségben fogyasztó anyák gyermekei és a kontroll-csoportba tartozó gyerekek között. A magzatkori édesgyökér-expozíció átlagosan 7-tel alacsonyabb intelligencia hányadosban (IQ) nyilvánult meg – mind az általános, mind pedig a verbális, illetve a praktikus intelligencia hányadosok tekintetében. Továbbá, az édesgyökérnek kitett gyermekeknél mintegy 3,3-szor gyakrabban diagnosztizáltak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart.

A kismamák kerüljék az édesgyökeret és a medvecukrot!

 

A citált megfigyeléses vizsgálat, az azzal egybevágó eredményt szolgáltató korábbi állatkísérletek, illetve a felvázolt patomechanizmus mind-mind azt a javaslatot támasztják alá, ami szerint terhesség alatt kerülendő az édesgyökér és a belőle készült termékek (pl. medvecukor) fogyasztása. A medvecukor olyan édesség, amelynek az édesgyökér-kivonat az alapanyaga. Világszerte számos színbeli és ízbeli (pl. ánizsolajos) változata ismert. Megjegyzendő, hogy Finnországban – ahol az imént idézett vizsgálatokat is végezték – nagy hagyománya van a medvecukor fogyasztásának.

Ph. Hg. VIII.-ban is hivatalos az igazi édesgyökér

A Liquiritiae radix drog a Glycyrrhiza glabra L. és/vagy a Glycyrrhiza inflata Bat. és/vagy a Glycyrrhiza uralensis Fisch. egész vagy aprított, hámozott vagy hámozatlan, szárított gyökeréből és tarackjaiból áll. A szárított drog legalább 4 százalék glicirrizinsavat tartalmaz, írja a Ph. Hg. VIII.

A drog néhány hazai forgalomban lévő gyógyszerben is megtalálható.

(Forrás:Deutsches Aerzteblatt; American Journal of Epidemiology)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés