hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Kismamák figyelem! Fejlődési rendellenességekhez vezethet a láz

Az első trimeszterbeli láz szív-, illetve állkapocs-fejlődési rendellenességekhez is vezethet. Az alkalmas hatóanyaggal való lázcsillapítás szerepe kiemelendő.

hirdetés

A terhesség alatti láz növeli a fejlődési rendellenességek, köztük például az ajak- és/vagy szájpadhasadék kialakulásának a kockázatát. Napjainkigazonban nem volt ismert, hogy pontosan mi vezet a rendellenességek létrejöttéhez; a vírus vagy egyéb kórokozók okozta fertőzések, netán maga a láz tehető-e felelőssé.

Az emelkedett testhőmérséklet önmagában is bajt okozhat

A szív fejlődési rendellenességei minden 100. élve született gyermeket érintenek, míg a száj- és/vagy ajakhasadék kialakulásának gyakorisága Európában 1/500-700 élveszületésre tehető.

Mint az a Science Signaling folyóiratban frissen megjelent eredményekből kiderül, a várandósság 3. és 8. hetei közötti emelkedett testhőmérséklet már önmagában elegendő ahhoz, hogy a szív vagy az állkapocs fejlődési rendellenességei kialakuljanak.

Zebrahalakkal és csirkékkel végzett kísérletek igazolják a láz károsító hatását

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_artoleshko'>artoleshko / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123 rf.com

Zebrahal- és csirkeembrióknál nem-invazív technikákkal előidézett láz esetén figyelték meg azt, hogy bizonyos hőmérséklet-szenzitív ioncsatornáknál (TRPV1 és TRPV4) a láz megjelenése craniofacialis és a szívet érintő fejlődési rendellenességek pl. kettős kiáramlású jobb kamra kialakulásához vezet. Feltételezhető, hogy az esetlegesen kialakuló fejlődési rendellenesség függ attól, hogy a láz melyik szerv/testrész kifejlődésének időszakában áll fenn, a szív, a fej vagy az arc intenzív fejlődésének időszakát zavarva meg. Nem ismert azonban az, hogy a láz fennállásának időtartama vagy annak magassága hogyan hat az embrionális fejlődésre.

Mit ajánlhat a gyógyszerész?

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója szerint „A szívet és állkapcsot érintő veleszületett rendellenességek egy része megelőzhető lenne, ha az első trimeszterében lévő kismama lázát gyógyszeresen kezelnék”. A citált közlemény szerzői úgy vélik, hogy a kismamákkal az orvosuknak/gyógyszerészüknek a folsav-szupplementáció mellett azt is meg kellene beszélniük, hogy láz esetén lényeges az alkalmas lázcsillapító gyógyszer bevétele. Erre a célra a szerzők elsősorban a széles körben vizsgált hatásokkal rendelkező paracetamolt javasolják, aminek az alkalmazása az első trimeszterben is biztonságosnak tekinthető.

 

(Forrás: News Medical)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés