hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Kilátásban az első Chlamydia-ellenes vakcina

Azonosították azt az antigént, aminek az oltóanyagként való alkalmazása hozzájárulhat a Chlamydia-okozta fertőzések megelőzéséhez.

hirdetés

A Chlamydia okozta fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő megbetegedések közé tartozik, csak az USA-ban évi mintegy 2,86 millió megbetegedést okozva. Négy baktérium-species felel az infekciókért, közülük leggyakrabban a C. trachomatis váltja ki a panaszokat. A fertőzés átvitele vaginális, orális, illetve anális úton is lehetséges. Mivel a Chlamydia-fertőzés gyakran nem jár észrevehető panaszokkal, a fertőzöttek nagy része nem részesül gyógyszeres kezelésben, és nincs tudatában annak, hogy milyen fertőzést adhat tovább szexuális érintkezései alkalmával.

Jelenleg a Chlamydia-fertőzés megelőzésére egyetlen lehetőség kínálkozik, az óvszer használata. Remény van azonban arra, hogy a jövőben rendelkezésre fog állni a súlyos következményekkel járó, nemi úton terjedő fertőzés megelőzésére alkalmas vakcina is.

Chlamydia-fertőzés nőknél és férfiaknál

Nőknél a Chlamydia-infekció fehér hüvelyi folyást okozhat, a vizelést égő érzés kísérheti, viszketés jelentkezhet, a közösülés fájdalommal járhat, illetve utána vérzés jelentkezhet. A fertőzés továbbterjedhet, és kismedencei gyulladást (pelvic inflammatory disease; PID) okozhat, ami hasi fájdalommal jár, irreverzibilisen károsíthatja a petevezetéket és méhen kívüli terhességhez vezethet.

Férfiak esetében a fertőzés következményeként tiszta, vízszerű váladékozás észlelhető. Esetükben a fertőzés a hímvesszőről a prosztatára és az ondóhólyagra terjedhet, és megtermékenyítési zavarokat, fájdalmat okozhat.

Állatkísérletesen hatékony az oltóanyag

A kutatók egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megszülethessen az első Chlamydia-ellenes vakcina. Sikerült azonosítani egy antigént, amelyiket oltóanyagként nőstény egereknek beadva mintegy 95 százalékkal visszaszorítható a baktérium szórással való terjedése. 

A C. trachomatis három fehérjéjéből (CopB, CopD és CT584) felépülő BD584 antigénnel való vakcináció a Chlamydia okozta fertőzés egy másik jellemző tünete, a hydrosalpinx (méhkürttágulat) esetén is hatásosnak bizonyul, 87,5 százalékkal redukálva azt.

Intranazális vakcina készülhet

Az állatkísérletek alapján a BD584 antigén ígéretes Chlamydia-vakcina-jelöltnek bizonyul, derül ki a Vaccine folyóiratban közölt eredményekből. További bizakodásra ad okot, hogy a BD584-alapú vakcináció a szem C. trachomatis okozta trachomáját (szemcsés kötőhártya-gyulladását) is kivédheti. A jövőben formulálásra kerülő Chlamydia-vakcina alkalmazását jelentősen megkönnyítheti az, hogy a vele való immunizáció intranazális úton, fájdalommentesen is megtörténhet. Ez utóbbinak a fejlődő országokban, ahol a képzett egészségügyi szakszemélyzetből folyamatos a hiány, kiemelt jelentősége van.

 

Dr. B.L.
a szerző cikkei

(forrás: MNT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés