hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Kihívások elé néz a gyógyszeripar

Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke a Portfolionak elárulta, hogy nehéz év áll a szektor mögött, ugyanakkor az elmúlt 30 év legkomolyabb kihívásai elé néz a gyógyszeripar.

hirdetés

Melyek a legkomolyabb kihívások, amelyek a szektort érintik? A jövőre életbe lépő szerializáció, a munkaerő hiánya, a logisztikai kapacitások szűkössége? Mi az, ami már akár a fejlesztéseket is akadályozza a szektorban?

Mindezek, talán ebben a sorrendben. Egy új uniós szabályozás, mely 2019 februárjában lép életbe, olyan beruházási kényszert telepít az ipar szereplőire, melyet a hazai, gyártási engedéllyel és magyarországi telephellyel rendelkező gyártók a fejlesztési és beruházási forrásaik átcsoportosításával, megújulási és növekedési potenciáljuk visszafogásával, innovációs-, beruházási- és exportnövelési képességük gyengítésével tudják csak megvalósítani.

Legfrissebb felmérésünk szerint az úgynevezett egyedi azonosító rendszer bevezetésének és működtetésének kötelezettsége a tagvállalatainktól körülbelül 20 milliárd forint ráfordítást igényel, ebből a hazai kkv-kra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul.

A fentieken túl komoly kihívás a szakemberhiány. A MAGYOSZ ennek megoldására is tesz lépéseket, tevékenysége hiánypótló: a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen támogatjuk a szakemberképzést speciális tantárgyak oktatásával. Többéves tárgyalássorozat eredményeképpen 2018. szeptemberétől "QP képzés" (Gyógyszergyártás és -nagykereskedelem minőségbiztosítása szakirányú továbbképzés) indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös szervezésében, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, és a MAGYOSZ közreműködésével. A képzés nemcsak a hazai gyártók érdekeit szolgálja, hiszen valamennyi magyarországi gyógyszeripari szereplő küzd a szakemberhiány problémájával.

Itt említeném meg azt a programot is, amelyben a Magyar Gyógyszerész Kamara szervezésében a MAGYOSZ tagvállalatai, az ipari gyógyszerészet iránt érdeklődő hallgatóknak biztosítanak minden évben egy 1 hetes intenzív gyakorlati képzést, melyben az összes hazai Orvostudományi Egyetem a partnerünk, ahol Gyógyszerész oktatás folyik. Több szakemberünk is egyetemi óraadó státuszban rendszeresen vesz részt szakirányú képzésekben, mind nappali tagozatokon, mind posztgraduális kurzusokon.

A nagy volumenű beruházások esetén egyelőre nem tapasztaljuk a szakemberhiány okozta hátrányokat. Kisebb projekteknél előfordulhat, hogy a vállalt határidőt a kivitelező nem mindig tudja tartani.

Hogyan tudnak versenyezni a kisebb hazai vállalatok a munkaerőért a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben?

A kisebb vállalatoknál egyébként jellemzően sokkal alacsonyabb a fluktuáció. A dolgozók sokszor családias környezetben végzik a munkájukat és ezzel egy időben jellemzően a cégeken belül nagyobb területekért felelősek, ami a munkát sokszor változatossá és izgalmasabbá teszi. Mára a kkv-k is megfelelő munkakörülményeket tudnak biztosítani, a szakmai előremenetel is valóságos lehetőséggé vált. Ezzel együtt persze ezek a vállalatok is küzdenek a munkaerőhiánnyal. Legnagyobb gondot a termelésben dolgozó, műszakba járó dolgozók hiánya jelenti a számukra. Kitörési lehetőség ebben a helyzetben a gyártósorok kapacitásának és rugalmasságának növelése, a lehető legszélesebb körű automatizálás megteremtése, ami a cégek és a bérek versenyképessé tételét és így indirekt módon a munkaerő megtartását teszi lehetővé számukra.

Ezek szerint a tagvállalatok működésének részévé vált a hazai gyógyszerkassza aktuális helyzete. Miként ítélik meg ezeket a feltételeket és a különadókra van-e javaslata a szövetségnek?

Tagvállalataink úgy terveznek, hogy a további évszázadokban is jelen legyenek a hazai betegellátásban. Érdekünk tehát, hogy a gyógyszeripar, és az egészségügy fenntarthatósága hosszútávon biztosított legyen.

Annak ellenére, hogy elismerjük az elmúlt évek jelentős gyógyszerkassza emeléseit, a véleményünk az, hogy további kasszaemelésre lenne szükség az új terápiák befogadására, annak érdekében, hogy a kassza stabilan fedezze a felmerülő igényeket.
 
(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés