hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 10., hétfő - Lörinc.
hirdetés

Kihívások a gyógyszeriparban

Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) újraválasztott elnöke az ágazatról, a kihívásokról, és a befogadási rendszerről is beszélt az InfoRádiónak adott interjúban.

hirdetés

2018-ban volt egy Nézőpont Intézet által szervezett, Gyógyuló egészségügy című konferencia. Ezen bemutatták a gyógyszeriparral foglalkozó legújabb tanulmányt, amelyben ez áll: 2017-ben az összkibocsátás meghaladta az 1000 milliárd forintot, körülbelül 1270 milliárd volt az érték, ennek több mint 80 százaléka exportra ment.

– Nagyon fontos megjegyezni, hogy a magyar gyógyszeripar a kutatás-fejlesztés által vezérelt, exportorientált iparág: k+f költségre több mint 67 milliárd forintot költött a magyarországi gyógyszeripar sorolta az InfoRádióban a fő számokat a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) most megválasztott elnöke.

Fájó pontnak nevezte ugyanakkor a gyógyszeres dobozokra felkényszerített új elemeket.

– 2019 februárjától az Európai Unió területén olyan vényköteles terméket, amely nem rendelkezik egyedi azonosítószámmal, nem lehet forgalomba hozni. Ennek a rendszernek a kiépítése, működtetése teljes egészében az uniós ajánlások alapján a gyógyszergyártók büdzséjét terheli. Magyarországon a gyógyszeripar erre egyszeri kiadásban több mint 20 milliárd forint összköltséget allokált. Csak hogy lehessen érteni: egy-egy gyártósor felszerelése több mint 100 millió forint; ez olyan beruházás, ami sem a termelékenységet, sem a foglalkoztatást nem növeli, sőt a csomagológépeket csak lassítja a kötelező újítás – részletezte Greskovits Dávid.

Szerinte az ágazat hosszú távú versenyképességének kulcsa a megfelelő szakembergárda rendelkezésre állása lesz, ezért is működnek együtt egyetemekkel posztgraduális szinten is.

A gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról szóló kormányrendeletről elmondta, egyes készítmények befogadása könnyebbé vált, de lényegi változás nem történt.

(forrás: Info Rádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés