hirdetés
hirdetés
2021. április. 23., péntek - Béla.
hirdetés

Ki a felelős, ha hiánycikk a vakcina?

Az új gyermekvédelmi törvénybe bekerült, hogy jogilag felelősségre vonható az a szülő, aki nem oltatja be gyerekét a kötelező védőoltásokkal, derül ki a 24.hu összeállításából.

hirdetés

Mint arról korábban már a PharmaOnline-on is beszámoltunk, a 2, 3 és 4 hónapos csecsemők, valamint a 18 hónapos gyerekek ötkomponensű oltóanyagából a legutóbbi, július 10-i kiszállítással kisebb mennyiséget tudtak elküldeni az oltóorvosoknak.

Most a 24.hu azt írja, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke kedden azt nyilatkozta, semmiféle tájékoztatást nem kaptak az illetékes államtitkárságtól az oltóanyaghiányról, amiről ő is elismerte, országos méreteket ölt.

„Ha értesítettek volna minket a hiányról, előre tudtuk volna tervezni az oltási rendet, és most nem kellene hazaküldeni a szülőket a rendelőből” –  mondta a portálnak Póta György, aki nem érti, miért történhetett meg, hogy az állam egy mondattal sem szólt arról, késni fog az oltóanyag.

Maga a hiány nem óriási tragédia, volt már rá példa, ráadásul sokkal komolyabbra is. Előfordult, hogy másfél-két évig nem állt rendelkezésre elég oltóanyag, de megfelelő rákészültséggel és átcsoportosításokkal a kevesebb vakcinával is fenn lehetett tartani az amúgy európai viszonylatban is példás és dicséretes oltási rendet.

Póta György nem tudja, mi van a kialakult hiány hátterében, információ hiányában csak találgatni tud, hogy szállítási hiba lehet. Azonban olyan oltóanyagról van szó, ami máshonnan beszerezhető, így nem érti, az illetékesek miért nem kerestek más lehetőséget a beszerzésére.

A szakember faramucinak nevezte a kialakult helyzetet. Az új gyermekvédelmi törvénybe ugyanis bekerült, hogy jogilag felelősségre vonható az a szülő, aki nem oltatja be gyerekét a kötelező védőoltásokkal: „Ez nagyon helyes, de kérdem én, a mostani helyzetben ha a szülőt nem lehet felelősségre vonni, hiszen önhibájából kívül nem tudja beoltatni gyerekét, akkor kit lehet felelősségre vonni?”

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés