hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Kevesebb oltás, több haláleset

Az ezredforduló óta nem haltak meg annyian az év első hónapjában, mint idén, pedig az influenzaveszélyre az Európai Járványügyi Központ is figyelmeztetett, írja a Magyar Idők.

hirdetés

Lényegesen, 19 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a halálesetek száma idén januárban, a KSH legfrissebb adatai szerint 14 064 ember hunyt el, 2286-tal több, mint egy évvel korábban. 2000 óta ez a legmagasabb halálozási szám, amelynek a hátterében – a két évvel ezelőttihez hasonlóan – a tetőző influenzajárvány állhatott, legalábbis a statisztikusok szerint.

Az biztos, hogy a 2014–2015-ös volt az elmúlt tíz év egyik legintenzívebb járványa: Európa-szerte 80 százalékkal több halálesetet regisztráltak azokban a hetekben, amikor a legmagasabb volt az influenza aktivitása, írja a lap.

Magyarországon hatezerrel többen haltak meg az influen­zaszezon négy hónapja alatt. Idén ugyan nem volt különösebben erőteljes a járvány, viszont nagyon korán érkezett, valamint szokatlanul gyorsan is terjedt a fertőzés. Hosszú évek óta 1,3 millió adag influenzaellenes vakcinát biztosít az állam térítésmentesen. Ám amíg korábban egymilliónál is többen éltek a védőoltás lehetőségével, 2014–2015-ben alig több mint 775 ezren kérték az oltást, és a 2015/2016-os járvány idején már csak 752 ezer adag vakcina fogyott.

A költségvetés évente nagyjából 1,5 milliárdot költ influenza elleni oltásra, aminek majdnem a fele kárba vész.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés