hirdetés
hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.
hirdetés

Kevesebb lehetne a tüdőgyulladás

A szakemberek évek óta szorgalmazzák, hogy a csecsemőkhöz hasonlóan az időseknek is tegyék ingyenessé a pneumococcus okozta fertőzés elleni védőoltást, írja a Magyar Idők.

hirdetés

Minden életkorban okozhat súlyos betegségeket – középfül-, arcüreg-, tüdő- vagy agyhártyagyulladást, sőt vérmérgezést és gennyes ízületi gyulladást is – a streptococcus pneumoniae nevű baktérium (pneumococcus), a legveszélyeztetettebbek azonban az öt év alattiak és a 65 év felettiek.

A gyermekeknek 2014 óta az állam a kötelező oltási rend részeként ingyen biztosítja a pneumococcus baktérium elleni oltást, és a Magyar Infektológiai Társaság már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a pneumococcus fertőzések gyakorisága és halálozási aránya ötvenéves kortól – az immunrendszer gyengülésével párhuzamosan – meredeken emelkedik, ezért ezen életkor felett mindenkinek ajánlott a védőoltás. Hasonlóan foglalt állást az Országos Epidemiológiai Központ, ám az idősebbek ingyenes védőoltásáról egyelőre nem született döntés.

Pedig számítások szerint akár már évi félmilliárd forintos költségvetési hozzájárulás elegendő lenne ahhoz, hogy kevesebb idős ember kerüljön kórházba, illetve haljon meg bakteriális tüdőgyulladás következtében.

Mivel egyetlen adag vakcina élethosszig tartó védelmet biztosít, fokozatos bevezetéssel, például az aktuálisan nyugdíjba vonulók vagy bizonyos életkori csoportok számára biztosított térítésmentes oltással az idős generáció jelentős hányada védetté válhatna néhány év alatt. A pneumococcus védőoltás Szlovákiá­ban idén szeptembertől az 59 év felettieknek, Csehországban szintén ez évtől a 65 év felettieknek ingyenes, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés