hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Kevesebb a recept a marihuána legalizálása nyomán

A vényre kapható fájdalomcsillapítók iránti kereslet jelentősen csökken azt követően, hogy egy adott államban legalizálják a marihuánát, derül ki a Qubit összeállításából.

hirdetés

Amerikai közgazdászok kiszámolták, hogy milyen hatással volt a gyógyszeriparra az elmúlt 25 év kannabiszlegalizációs hulláma. A kutatás szerint a fű orvosi és rekreációs célokra való engedélyezése több milliárd dolláros bevételtől fosztotta meg a gyógyszergyártó cégeket, és ha az egész Egyesült Államokban legalizálnák a szert, akkor ezek a vállalatok tőzsdei nyeresége hirtelen több mint 10 százalékkal csökkenne – írja a Qubit.

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem és az Új-Mexikói Egyetem három kutatója 45 amerikai legalizációs eseményt tekintett át 1996-tól kezdve, és azt találták, hogy mindegyik után átlagosan 2 százalékkal csökkent a gyógyszercégek tőzsdei nyeresége. Ez a számításaik szerint azzal járt, hogy éves szinten mindegyik esemény után 3 milliárd dollárral csökkent a gyógyszereladásokból származó bevétel.

A PLOS One-ban megjelent friss kutatásban azt is megjegyzik a közgazdászok, hogy a gyógyszeripari vállalatok valószínűleg felismerték a kannabisz legalizálásában rejlő fenyegetést, és ezért felerősítették a szélesebb körű legalizáció megelőzését célzó lobbitevékenységüket.

(forrás: Qubit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés