hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Kevésbé fogytak a receptköteles gyógyszerek a patikákban

Februárban az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal lassult a vényköteles gyógyszerek forgalma, a patikai költés 46,7 milliárd forint volt. Ez az elmúlt fél év leggyengébb teljesítménye, januárban még 47,3 milliárd forinton zárt a receptköteles kassza – közölte a VG-vel kutatásának eredményeit a Hiflylabs Zrt.

hirdetés

Az elemzőcégnél az előző évi alacsony bázishoz képest viszont 6,9 százalékos forgalombővülést mértek, ami annak is köszönhető, hogy tavaly februárban mélypontra került a gyógyszerforgalom a koronavírus harmadik hulláma miatt.

Az év első két gyenge hónapja után erősebb forgalmat prognosztizálunk márciusra, mivel a lakosság gyógyszertartalékai fogyóban lehetnek – mondta a lapnak Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője. Kiemelte: az eladott termékek dobozszáma is visszaesett 1,4 százalékkal. Februárban 15,6 millió doboz receptköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, a csökkenéshez a legnagyobb részben a szívgyógyszerek, azon belül is a vérnyomást csökkentő szerek lassulása járult hozzá. Ezzel szemben a gyenge bázishatásnak köszönhetően az előző évhez képest 1,5 százalékos dobozszám-emelkedést mért az adatelemző cég.

A gyógyszerpiacot vizsgálva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök (gyse) 3 százalékkal drágultak februárban egy év alatt. A gyógyszerárak 2,8 százalékkal, a gyse-termékek pedig 5,1 százalékkal emelkedtek.

Az elemzés kitér arra is, hogy a vényköteles gyógyszerek többségét 900 forint térítési díj ellenében ki lehet váltani. Ugyanakkor az egészségbiztosító eltérő mértékben járul hozzá a különböző betegségcsoportba tartozó készítmények árához. A legkisebb, 47 százalékos tb-támogatást a bőrgyógyászati készítmények kapják, a legnagyobb mértékűt pedig a daganatellenes szerek.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés