hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Ketamint antidepresszánsként?

A lovak számára nyugtatóként, humánfelhasználásban drogként is számon tartott szer alkalmazási köre a jövőben esetleg bővülhet, írja a hazipatika.com.

hirdetés
Érzéstelenítőként és fájdalomcsillapítóként egykor rendszeresen alkalmazták embereken, veszélyes mellékhatásai miatt azonban napjainkban inkább már csak állatok kezelése során használják, elsősorban lovak nyugtatójaként – írja a Házipatika a The Independent cikke alapján.

Korábban is kísérleteztek már bipoláris zavar, illetve súlyos depresszió kezelése során ezzel a szerrel, mivel gyors antidepresszáns hatása van, amit aztán több hétig fenn tud tartani a betegben. Csakhogy függőséget okoz, s bizonyos dózis felett pedig hallucinációkat is, ezért a ketamin Magyarországon is illegális, kábítószernek minősülő anyag, és rendszeres gyógykezelésben sem alkalmazható – olvasható a hírportálon.

A Maryland University orvosi karán dr. Todd Gould és csapata azon dolgozik, hogy a szer mindenféle mellékeffektus nélkül, csak az antidepresszáns hatást váltsa ki. Bár az állatkísérletek pozitív eredményeket mutatnak, de még távoli, hogy embereken is elvégezzék a kísérleteket.

 

(forrás: HáziPatika.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés