hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Két vakcinával erősített a Pfizer

Január 1-jével a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. lezárta a Baxter Hungary Kft. piacon lévő vakcina-portfóliójának akvizícióját.

hirdetés

A cég közleménye szerint a felvásárolt portfólió magába foglalja az agyhártyagyulladás „C” típusa elleni védőoltást és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni oltást. A Pfizer Kft. anyavállalata, a Pfizer Inc. mindemellett megvásárolta a Baxter ausztriai Orth-ban található oltóanyag-gyártó létesítményének egy részét is. A Baxtertől megvásárolt oltóanyagok beleillenek a Pfizer jelenlegi, innovatív vakcinákat felölelő oltóanyagprofiljába.

A megvásárolt oltóanyagok egyike a C-szerotípusú meningococcus által okozott meningitis (MenC) elleni védelmet biztosítja. A MenC az egyik leggyakoribb meningococcus szerotípus a világ számos részén. A MenC következtében az agyhártya súlyos fertőzése lép fel, amely a betegek 10-15 százalékánál végzetes lehet, de a túlélők 30-50 százalékánál is súlyos fizikai, szociális és mentális károsodások regisztrálhatók. E vakcinával történő oltás rendkívül hatásosnak bizonyult a megelőzésben szerte a világon.

A másik megvásárolt oltóanyag a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás, vagyis a kullancsencephalitis (TBE) ellen véd. A betegség a TBE vírusával fertőzött kullancsok csípésével terjed oly módon, hogy a  fertőzött kullancsok gyomortartalmával a betegséget okozó vírus bekerül a véráramba. A TBE vírusa Európában és Ázsiában minden évben több ezer idegrendszert érintő megbetegedést okoz, és egyre komolyabb közegészségügyi veszélyt jelent Európában és a világ más részein egyaránt. Az oltóanyag 30 országban érhető el; első forgalomba hozatala óta mintegy 120 millió adagot gyártottak le belőle.

(forrás: Pfizer)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés