hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Két új HCV elleni terápiát ajánl az EMA

Az EMA május végén két új direkt ható antivirális, krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés elleni kombinált terápiát ajánlott az Európai Bizottságnak, írja az OTSZ Online.

hirdetés

A HCV-fertőzés komoly közegészségügyi problémát jelent Európában. Tagállamtól függően az egyes országok népességének 0,4-3,5%-át érinti, és ez a leggyakoribb oka a májtranszplantációnak. A fertőzés a betegek jelentős részénél krónikus májgyulladást okoz, ami 15-25 év alatt májzsugorhoz vezethet, és ebben a szakaszban már jelentős a májrák kialakulásának kockázata is. Magyarországon 70 ezer főre becsülik a fertőzöttek számát, de nehezíti a kezelést, hogy a betegek jelentős része nem is tud betegségéről, és a tünetek megjelenésekor vagy a betegség felismerésekor már METAVIR F3-4 fibrózisstádiumban van.

Milyen típusú szer az Epclusa és a Zepatier?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) május végén két új krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés elleni kombinált terápiát ajánlott az Európai Bizottságnak a forgalomba hozatali engedély kiadására. A két szert az FDA már márciusban engedélyezte. Mindkét készítmény, az Epclusa és a Zepatier is a krónikus HCV-fertőzés gyógyítására szolgáló új generációs szerek közé tartozik, mindkettő direkt ható antivirális szer (DAA – direct acting antivirals). Ezek a gyógyszerek a vírusok szaporodásához szükséges fehérjéket blokkolják: az Epclusa (szofoszbuvir/velpataszvir) célpontja az NS5B RNS-polimeráz és az NS5A fehérje, míg a Zepatier (grazoprevir/elbaszvir) az NS3/4A és az NS5A fehérjéket célozza meg. Az új készítmények legfőbb jelentősége abban rejlik, hogy lehetővé teszik a betegek interferonmentes kezelését, mivel az interferonkezelés tolerálhatósága meglehetősen rossz, és potenciálisan súlyos mellékhatásokkal rendelkezik, emiatt a betegek jelentős részénél, különösen az előrehaladott stádiumban levő pácienseknél nem alkalmazható. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) május végén két új krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés elleni kombinált terápiát fogadott el, azaz ajánlott az Európai Bizottságnak a forgalomba hozatali engedély kiadására. Mindkét készítmény, az Epclusa és a Zepatier is a direkt ható antivirális szerek (DAA – direct acting antivirals) csoportjába tartozik. A két szert az FDA már márciusban engedélyezte.

Epclusa

Az Epclusa egyik hatóanyaga a szofoszbuvir (korábban Sovaldi kereskedelmi néven kapott engedélyt), a másik pedig egy új HCV-fehérjegátló, a velpataszvir. A készítmény lepidaszvirrel (ez korábban Harvoni néven került forgalomba) kombinációban alkalmazva a vírus mind a hat genotípusa ellen hatásos. Az Epclusa biztonságosságát és hatásosságát összesen 2000 betegen végzett klinikai vizsgálatok során tesztelték ribavirinnel vagy ribavirin nélkül. Az elsődleges végpont a 12 hetes kezelés után elért SVR (sustained virologic response, azaz tartós vírusmentességi arány) volt, amelynek értéke 90 feletti lett, azaz a betegek 90%-ánál 12 hetes kezelés után nem lehetett a vérből HCV vírust kimutatni. Ez a HCV összes genotípusára igaz volt egy kivétellel: a 3-as genotípusnál az SVR némileg 90% alatt maradt. A készítmény biztonságossági profilja általában igen kedvező, nagyjából a szofoszbuvirhoz hasonló, a klinikai vizsgálatok során a leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, a kimerültség és az émelygés voltak.

Zepatier

A Zepatier két új HCV-fehérjegátlót, grazoprevirt és elbaszvirt tartalmaz. Ez a rögzített dózisú DAA kombináció a HCV 1. és 4. genotípusai ellen alkalmazható sikerrel. A szintén körülbelül 2000 betegen végzett klinikai vizsgálatok során ennél a készítménynél is 90% feletti SVR válasz jelentkezett. Különösen kedvező volt viszont, hogy a szer hatásosnak bizonyult egyidejűleg krónikus vesebetegségben szenvedő pácienseknél is, ami azért fontos, mert ez a betegcsoport rendelkezik a legrosszabb prognózissal. A biztonságossági profil nagyon hasonló volt az Epclusáéhoz, leggyakoribb mellékhatásokként itt is fejfájás, a kimerültség és az émelygés jelentkezett.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés