hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

Két napig is hat anyagcserénkre egyetlen edzés

Amerikai kutatók egér modellszervezeten végzett vizsgálatai szerint a metabolizmusért felelős egyes neuronok testmozgást követően két napig is aktív állapotban maradnak, jelentősen csökkentve az éhségérzetet és a vércukorszintet.

hirdetés

Az amerikai UT Southwestern Medical Center kutatói a Molecular Metabolism folyóiratban publikálták vizsgálataik eredményeit, melyek szerint már egy félintenzív testmozgást követően is két napra aktiválódnak az éhségérzetet és vércukorszintet egyaránt csökkentő POMC neuronok.

A kutatók az emberi szervezet energiaegyensúlyát és az éhségérzetet szabályozó melanokortin rendszer két neurontípusát tanulmányozták egér modellszervezeten (az egereknél és az embereknél ez a rendszer nagyon hasonló). Az egyik típusú neuron (POMC – proopiomelanokortin) aktiválása a csökkent étvággyal és vércukorszinttel, valamint a nagyobb mértékű energiaégetéssel hozható összefüggésbe, míg a másik típus (NPY/AgRP) fokozza az étvágyat, és visszafogja az anyagcserét. A vizsgálat eredményei szerint már egyetlen edzés is fokozza a POMC és csökkenti az NPY/AgRP neuronok aktivitását, és ez a hatás akár két napig is fennmaradhat. A hatás hossza több edzéssel fokozható.

A vizsgálat új eredményekkel szolgált a melanokortin rendszer működéséről, mivel az már korábbi kutatásokból ismert volt, hogy ez a rendszer éhezés vagy étkezés hatására befolyásolható, ám eddig a testmozgással nem hozták összefüggésbe. Továbbá egy lehetséges új módszert kínál a glükóz metabolizmusának javítására, ami különösen hasznos lehet cukorbetegeknél.

Jelenleg az Egyesült Államokban több mint 30 millióan, azaz a népesség 10%-a szenved cukorbetegségben, de 84 millió embernél állapítható meg prediabétesz, azaz olyan állapot, amely 5 éven belül cukorbetegséghez vezethet. Magyarországon is hasonlóak az arányok, a cukorbetegek száma már eléri az egymillió főt, a betegség gyakorisága 2003 óta megduplázódott.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés