hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Két év immunterápia kevés a tartós sikerhez

A 3 évről 2 év időtartamúra redukált allergén-specifikus immunterápiás kezelés a befejezését követő egy év elteltével a nazális tünetek tekintetében nem hoz kedvezőbb eredményeket, mint a placebo-terápia.

hirdetés

Az allergiás kórképek oki kezelésére az immunterápia kínál lehetőséget. Az (allergén-) specifikus immunterápia során alkalmazott allergén-kivonatok specifikus antitesteknek, az adott allergénnel szembeni toleranciát fokozó sejteknek és ingerületátvivő anyagoknak a képződését serkentik, aminek eredményeként a specifikus immunválasz blokkolása, a gyulladásos folyamat mérséklése és az allergiás reakció gátlása valósul meg. Mind a szubkután (subcutaneous immunotherapy; SCIT), mind a szublingvális immunterápia (sublingual immunotherapy; SLIT) hatásosan enyhíti az allergiás panaszokat és csökkenti a gyógyszerigényt.

Az immunterápia eredményes – ha 3 évig tart

A felnőttkori szezonális rhinoconjunctivitis eredményesen kezelhető szubkután, illetve szublingvális immunterápiával. A fűfélék, illetve a nyírfa pollenjeivel szembeni allergia immunterápiás kezelése ma már rutinszerűnek tekinthető. Lényeges, hogy a SCIT és a SLIT eredményessége érdekében a terápia össz-időtartama legalább három év legyen. Ennek ellenére, döntően a hosszú kezelési idő miatt, a betegek mintegy fele korábban abbahagyja a megkezdett immunterápiát.

A fűfélékkel szembeni allergia kapcsán egy friss vizsgálat eredményei rámutattak arra, hogy az idő előtt befejezett szublingvális immunterápia hosszú távon nem jár kedvezőbb eredménnyel, mint a placebo-kezelés. Bebizonyosodott, hogy az előírás szerinti 3 év helyett 2 év időtartamúra redukált kezelés az immunterápia befejezését követő egy év elteltével a nazális tünetek tekintetében nem hoz kedvezőbb eredményeket, mint a placebo-terápia.

A 2 éves immunterápia hatása a placebo-hoz mérhető 3 év után

Egy randomizált, kettős vak elrendezésű, placebo-kontrollált vizsgálatban (n=106) két éven keresztül részesültek a mérsékelt vagy súlyos allergiás rhinitisben szenvedő betegek szublingvális immunterápiában (fű pollen allergén kivonattal). A vizsgálat megkezdésekor, két év elteltével (azaz az immunterápia befejezésekor), illetve három év elteltével (azaz az immunterápia befejezése után egy évvel) számszerűsítették a betegek állapotát. A vizsgálat során alkalmazott teljes orrtüneti pontszám (total nasal symptom scores; TNSS) 0 és 12 közötti értékekkel fejezi ki a beteg állapotát; a 0-t a legjobb, a 12-t a legrosszabb állapotnak megfeleltetve.

A szublingvális immunterápiában részesülő csoportban a vizsgálat kezdetén a TNSS 6,36 volt, ami három év elteltével 4,73-ra csökkent. Ehhez hasonló eredményről számoltak be a placebo-kezelésben részesülők is: a TNSS esetükben 6,06-ról 4,81-re mérséklődött. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az idő előtt befejezett immunterápia hosszú távon nem jár kedvező hatásokkal.

A kitartás nélkülözhetetlen az immunterápia eredményességéhez

A fenti eredmények fényében különösen lényeges az immunterápiában részesülő betegek compliance-ének fokozása, a kitartásuk növelése, amiben a gyógyszerészeknek is fontos szerepük lehet.

 

Forrás:

Scadding GW et al. Effect of 2 years of treatment with sublingual grass pollen immunotherapy on nasal response to allergen challenge at 3 years among patients with moderate to severe seasonal allergic rhinitis.

The GRASS randomized clinical trial.

JAMA 317; 615-625. 2017.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés