hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Kérdések és válaszok az NSAID-okról

A nem szteroid gyulladáscsökkentők rendkívül elterjedt, ám gondos odafigyelést igénylő alkalmazása újra és újra szükségessé teszi, hogy felfrissítsük velük kapcsolatos ismereteinket. Ezt most a British Medical Journal nyáron megjelent összefoglalója alapján, abból a legfontosabb pontokat kiemelve tesszük meg.

hirdetés

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) a prosztaglandinok szintézisében szerepet játszó ciklooxigenáz 1 (COX-1) vagy a a ciklooxigenáz 2 (COX-2) enzimek gátlásán keresztül fejtik ki összetett – fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító – hatásukat. Elmosódott határral két nagy csoportba oszthatók, a nem szelektív (COX-1-et és 2-t egyaránt gátló régebbi, hagyományos) és az újabb, szelektíven a COX-2-t gátló szerekre. Az első és legismertebb nem szelektív szert, az acetil-szalicilsavat (aszpirint) ma már elsősorban trombocitagátló funkciójában alkalmazzák, a stroke és a myocardialis infarktus kockázatának csökkentésére. Az alábbiakban a gyógyszercsoporttal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre próbálunk választ kapni a British Medical Journal 2013 júniusában megjelent közleménye alapján (Day RO. Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). BMJ 2013;346:f3195 doi: 10.1136/bmj.f3195).

Hatékonyság – melyik mire jó?

A gyógyszercsoport egyes tagjainak hatékonysága alig tér el, de az egyéni betegadatok áttekintése azt mutatta, hogy jelentős eltérések lehetnek az egyes betegeknél kialakuló terápiás választ illetően. A hatékonyság a kezelendő betegségek szerint is változik.

 • Az akut fájdalom és a menstruációs panaszok értékelésére végzett metaanalízis eredményei szerint a placebóhoz képest az NSAID-ok mindkét csoportja rendkívül hatékony.
 • Akut köszvényben mindkét csoport gyors fájdalomcsökkenést és eredményez a gyulladásos tünetek enyhülésével.
 • Arthrosisban az NSAID-ok mindkét csoportja fontos kiegészítő (adjuváns) szerepet tölt be.
 • Az NSAID-ok mindkét csoportját alkalmazzák derékfájás vagy osteoarthritis esetén, de ezekben az indikációkban hatékonyságuk általában mérsékelt. Osteoarthritises fellángolásokban gyakran adják, és a mellékhatások csökkenése is e gyakorlat mellett szól.

Mennyire biztonságosak?

A nemkívánatos hatások veszélye az NSAID-ok mindkét csoportja esetében fontos kérdés, különösen osteoarthritisben, ahol tartós alkalmazásra van szükség. A kockázat jelentősen növekszik 70 éves kor felett, illetve az alkalmazás elhúzódásával és az adag nagyságával arányosan, továbbá egyéni kockázati tényezők is befolyásolják, különösen a kardiovaszkuláris és a gasztrointesztinális mellékhatások előfordulását.

A nem szelektív NSAID-ok legjelentősebb nemkívánatos hatása a gasztrointesztinális rendszert érinti (perforáció, fekély, vérzés). A szelektív COX-2-gátlók esetében ennek veszélye kisebb, de egy friss metaanalízis (Lancet 2013; doi:10.1016/S0140-6736(13)60900-9) ezt is kétségbe vonta. Kimutatták viszont, hogy költséghatékonyan csökkenthetők a felső gasztrointesztinális mellékhatások, ha az NSAID terápiát porotonpumpagátlóval egészítjük ki.

A stroke kockázatát egyik NSAID-csoport sem növeli, a myocardialis infarktus esetében pedig nem egyértelműek az adatok, de úgy tűnik, hogy az adag nagysága befolyásolja a rizikót. A kardiovaszkuláris kockázatok tekintetében a legbiztonságosabb NSAID a naproxen, a myocardialis infarktus kockázata pedig a nem szelektív szerek közül a diklofenák adásakor a legnagyobb (1,7-szeres esély a placebóhoz képest, azaz hasonló nagyságú, mint a COX-2 szerek esetében).

Minden NSAID adásakor számíthatunk – dózisfüggően – a vérnyomás emelkedésére. A szisztolés értéke átlagosan 2-3 Hgmm-rel emelkedik, de a hypertoniás vagy az ACE-gátlót, ARB-t, béta-blokkolót vagy vízhajtót szedő betegeknél ennél nagyobb is lehet (az emelkedést a kalciumantagonisátval kezeltek esetében kisebbnek tartják, de erre nincs egyértelmű bizonyíték).

Adhatók-e terhességben?

A prosztaglandin-szintézis gátlása károsan befolyásolhatja a magzat fejlődését. Egy nagy epidemiológiai vizsgálat kimutatta, hogy az első trimeszterben az NSAID-ok mindkét csoportja 2,43-as esélyhányadossal okoz abortuszt (az NSAID-ot nem szedő terhesekhez képest). Szintén mindkét csoport elnyújthatja a vajúdást és a ductus arteriosus (Botallo-vezeték: a nagyvérkört és a kisvérkört köti össze) korai záródásához vezethet. A nem szelektív NSAID-ok növelheti a szüléskor veszített vér mennyiségét. A terhesség első és második trimeszterében (és szoptatás idején) így kizárólag akkor adhatók, ha alkalmazásuk feltétlenül szükséges, akkor is a lehető legalacsonyabb dózisban és a lehető legrövidebb ideig. A terhesség harmadik trimeszterében adásuk ellenjavallt.

Milyen hasznos tanácsokat adhatunk a betegeknek?

Egyesek a gyors hatást előbbre valónak tartják a biztonságosságnál, mások a mellékhatások elkerülésére törekszenek, még ha kisebb is a kezelés hatékonysága. Ezért is fontos felmérni a preferenciákat, a nemkívánatos hatások valószínűségét, a már kialakult mellékhatások jeleit és a terápia hatékonyságára utaló jeleket, figyelemmel az alábbiakra:

 • Derékfájás és osteoartgritis esetén az orális NSAID-ok kipróbálása előtt ajánljunk paracetamolt vagy NSAID kenőcsöt, különösen, ha tartós alkalmazásra számíthatunk.
 • Az időseknek (75 év felett) inkább topikus szereket ajánljunk.
 • Hívjuk fel a beteg figyelmét, hogy két- vagy többféle NSAID-készítményt ne szedjen egy időben. Párhuzamosan csak NSAID kenőcs és paracetamol alkalmazható.
 • Kérdezzünk rá a nemkívánatos gasztrointesztinális hatások kockázati tényezőire (65 év feletti életkor, korábbi fekély vagy vérzés).
 • Kérdezzünk rá az egyéb gyógyszerekre (az antikoagulánsok, az acetil-szalicilsav, az SSRI-k, a kortikoszeroidok növelik a gasztrointesztinális mellékhatások kockázatát).
 • Kérdezzünk rá a kockázatot növelő egyéb tényezőkre (máj-, vese- vagy szívbetegség, jelentős alkoholfogyasztás, erős dohányzás).
 • Acetil-szalicilsavval összefüggő asztma fennállásakor kerüljük a nem szelektív NSAID-ok adását. Ilyenkor általában COX-2-gátló adható, de az első adag bevételekor fokozott óvatosság (orvos jelenléte) szükséges.
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés