hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Kék fényű pizsama újszülöttkori sárgaságra

Svájci kutatók egy olyan optikai szálakkal átszőtt, kék fényt emittáló pizsamát fejlesztettek, ami az újszülöttkori sárgaság kezelésében az inkubátor alternatívája.

hirdetés

Az újszülöttek „besárgulása” viszonylag gyakori, a gyermekek mintegy 60 százalékánál fordul elő. A jelenség oka, hogy a hemoglobin lebomlása során nagy mennyiségben keletkező bilirubin lebontására nem elegendő a máj kapacitása, így az a bőrben lerakódik, annak a sárga színét okozva. A folyamat akkor veszélyes, ha a bilirubin vérszintje egy adott értéket túllép, és az az agyba érve károsodásokat okozhat.

Eddig volt az inkubátor…

Az újszülöttek sárgaságát a gyermekek inkubátorba helyezésével és kék fénnyel való besugárzásával végzik. A megfelelő hullámhosszúságú (470 nm) és intenzitású (30 mikrowatt/cm2) kék fény hozzájárul ahhoz, hogy a  bilirubin oldható formájúvá alakuljon, amitől az újszülött viszonylag éretlen szervezete is képes megszabadulni. Az eljárás során az újszülöttnek csupaszon, egyedül, szemvédővel felszerelve kell az inkubátorban lennie. Annak érdekében, hogy a gyermek szükségletei a kék fénnyel való besugárzás során is nagyobb mértékben ki legyenek elégítve, svájci kutatók egy olyan speciális hálózsákot vagy pizsamát alkottak, ami a viseléskor kék fényt bocsájt ki.

Ezentúl lesz kéken világító hálózsák is…

A kék fényt emittáló pizsama vagy hálózsák hagyományos pamut fonalai közé fényvezető szálakat is szőnek, amik egy elemes LED fényét vezetik a kívánt helyre. Ahhoz, hogy a szálakból kilépő fény a pizsama belső oldalán, az újszülött testére világító irányban lépjen ki, ne pedig a pizsama külseje felé, a szálakat megfelelő technikával szövik össze.

Az optikai szálas pizsamának köszönhetően az újszülöttkori sárgaság miatt kezelt gyermekek a terápia alatt nem szigetelődnek el a környezetüktől, hanem a kezelés alatt is szoptathatók, táplálhatók, babusgathatók, és – az inkubátorral szemben – a kéken világító hálózsák vagy pizsama esetén le lehet mondani a szemeket védő maszk viseléséről is.

Van még teendő a gyártás előtt

„Az ipari mértékű gyártás elindulása előtt szükség van a pizsamák fényintenzitásának növelésére” – mondja a termék fejlesztésében résztvevő dr. Maike Quandt; ehhez azonban csupán nagyobb intenzitású fényt kibocsájtó LED-ek alkalmazására van szükség.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés