hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Karikó: A Pfizer 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot

Az ATV Híradóval Karikó Katalin írásban azt közölte, a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni.

hirdetés

Több vakcinagyártó cég, így a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat. Két hét múlva kiderül, hogy hatékony–e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina. Karikó Katalin közölte, a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni. Hozzátette, nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában.

Karikó tudatta: „egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.” Mint fogalmazott, „most azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.”

Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus arról beszélt, hogy „a vektorvakcinákkal kapcsolatban azt lehet mondani, hogy ennek az előállítása hosszabb, mint az MRNS alapú vakcináké, 2-3 hónap alatt megcsinálják. De hogyha egy olyan mutáció történik, ami elsősorban a tüskefehérjére korlátozódik, akkor ez az inaktivált vakcinákat kevésbé érinti, tehát valószínűleg hogy a relatív hatásossága a Sinopharm vakcinának jobb lesz, mint a Pfizeré.”

A vakcinafejlesztők versenyt futnak az idővel, de az új variáns sem tétlenkedik. Az elsődleges kutatások szerint az omikron már a dél-afrikai fertőzések 90 százalékáért felelhet. Európában először Belgiumban azonosították az új variánst, de Németországban és Csehországban is találtak Omikron-gyanús eseteket. Így előbb-utóbb nálunk is megjelenik. Rusvai Miklós úgy gondolja, könnyen lehet, hogy az új mutáció okozza majd a koronavírus járvány ötödik hullámát, közli az ATV honlapja.

(forrás: ATV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés