hirdetés
hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés

Kanyaró: hazánkban kiemelkedő az átoltottság

Megháromszorozódott a kanyarós esetek száma Európában 2018-ban az azt megelőző évhez képest – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból, amelyeket a Magyar Hírlap idéz.

hirdetés

Tavaly 82 596 kanyarós esetet regisztráltak, amely az elmúlt évtized legnagyobb száma a kanyarós megbetegedések tekintetében, ráadásul a rekord már az év első felében megdőlt. A fertőzöttek száma ötszöröse a 2016-os eseteknek, akkor Európában az évszázad legalacsonyabb számát jegyezték fel a kanyarós eseteket illetően.

A tavalyi megbetegedések több mint felét (53 218 eset) Ukrajnában regisztrálták. Ezt követte Szerbia (5076) és Izrael (2919), majd Franciaország, Olaszország, Oroszország, Grúzia, Görögország, Albánia és Románia szerepel a legfertőzöttebb országok tízes listáján. Európában tavaly hetvenketten haltak bele a betegségbe.

A WHO jelentése hangsúlyozta, bár soha nem oltottak még be ennyi gyermeket a kanyaró ellen, ez azonban egyenlőtlen volt az országok között és azokon belül is, védtelenül hagyva a fertőzöttségre fogékony emberek egy növekvő számú csoportját. A szervezet ezért sürgeti az európai országokat, hogy hozzanak intézkedéseket azokon a helyeken és a lakosság azon körében, ahol immunizációs rés tátong.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kilenc hónapos gyermekek kanyaró elleni kötelező védőoltását, majd 1989-ben a tizenegy évesek úgynevezett emlékeztető oltását, azaz aki 1978-ban született, már két oltást kapott – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Hazánkban még a kötelező oltás bevezetése előtt, 1951 és 1961 között évente több mint negyvenezer megbetegedést jelentettek, száznegyvenhárom halálesettel. A kanyaró okozta megbetegedések évi átlaga 1991-től tizenöt alá csökkent, halálozás nem fordult elő. A romániai kanyarójárványból 2017-ben azonban Magyarországra is behurcolták a betegséget, amiből három járványgóc alakult ki. Itthon a kötelező oltásnak köszönhetően 97–98 százalékos az átoltottság, ami megfelel a nyájimmunitásnak. Ez annyit jelent, ha egy közösségben elegendő számú ember kapott védőoltást, a betegség nem tud elterjedni, írja a lap.

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés