hirdetés
hirdetés

Kanyaró: egyre kevesebb európai oltatja be magát

Mindössze egy év alatt háromszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma az EU-ban. Az Európai Parlament (EP) egészségügyi szakbizottsága szorosabb uniós együttműködést javasol, írja a KamaraOnline.

hirdetés

Az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága március 20-án fogadta el az európai átoltottság arányának csökkenésével és annak közegészségügyi következményeivel foglalkozó állásfoglalási indítványt. Európán belül jelentős eltérések tapasztalhatók az átoltottság mértékében, ennek oka lehet a tagállamonként eltérő oltási szabályozás, a vakcinák növekvő ára és az is, hogy egyre kevesebben adatják be a védőoltásokat.

Az állásfoglalás-tervezetben az EP-képviselők arra szólítják fel a Bizottságot, hogy hangolja össze a tagállamok között a védőoltások rendjét és támogassa a nemzeti szintű kezdeményezéseket. Emellett a képviselők üdvözölték a közös közbeszerzésről szóló megállapodást, amely csökkenteni fogja az európai vakcinák árát. Az EP-képviselők különösen aggályosnak tartják, hogy egyre többen utasítják vissza a védőoltásokat, vagy nem engedik a gyermekeiket beoltani.

Túl sok szülő kerüli el a védőoltásokat, és számos fertőző megbetegedés bukkan fel újramondta Elena Gentile (szocialista, olasz), a tervezet társszerzője

Az emberek különböző okokból kerülik el vagy utasítják vissza a védőoltásokat. Mivel pont a védőoltások miatt Európában eltűntek szem elől ezek a fertőző betegségek, sokan úgy vélik, felesleges a vakcinákkal védekezni ellenük. Mások azt hiszik, az oltások nem biztonságosak, és veszélyes mellékhatásaik lehetnek. Hiába mutatta ki számos kutatás, hogy nincs kapcsolat az MMR-oltás és az autizmus között, az elméletnek továbbra is sok követője van az interneten, fórumokon és a közösségi médiában.

A védőoltásaink teljes mértékben biztonságosak. Rengeteg az azzal kapcsolatos félreértés, hogy az oltásoktól megbetegednek az emberek, de ez természetesen nonszensz. Egy veszélyes nonszensz – tette hozzá Renate Sommer (néppárti, német), a tervezet társszerzője.

A képviselők üdvözölték a bizottsággal közös cselekvési tervet az oltással szembeni félreértések és félelmek eloszlatására. Ennek részeként az EU számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy a védőoltások engedélyezési folyamata az emberek számára is átláthatóbb legyen, és ismeretterjesztő kampányokkal veszik fel a küzdelmet a különösképpen online terjedő téves információk ellen.

A téma az áprilisi vagy a májusi plenáris ülésen kerül napirendre. Az Európai Bizottság várhatóan még nyár előtt lépéseket tesz annak érdekében, hogy az unió szorosabb együttműködéssel lépjen fel a védőoltással megelőzhető betegségek ellen – írja a KamaraOnline.

(forrás: KamaraOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés